Ködlámpa használata

2003.02.26. 18:18

Tegnap a keső esti órákban, megállított egy járőr, majd mivel az első ködlámpám világított, 10.000 Ft helyszíni bírságra büntetett.

Tisztelt Autójogász!

Tegnap a keső esti órákban, megállított egy járőr, majd mivel az első ködlámpám világított, 10.000 Ft helyszíni bírságra büntetett.
A ködlámpa használatával szerinte azért követtem el szabálysértest, mert azt csak akkor lehet használni ha a látótávolság 50 m alatt van. Mivel az adott helyzetben nem láttam értelmét, hogy vitatkozzak, így a büntetésről szóló csekket átvettem. Ma utánolvastam a dolognak, az ORFK weboldalán és a KRESZ szabályoknál a ködlámpa használatra vonatkozóan mindössze ennyit találtam:
"(4) Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják."

A kérdéseim a következők:
Jogszerűen járt e el a rendőr amikor ilyen magas bírságot szabott ki a késő éjszakai ködlámpa használat miatt?
Ki dönti el, hogy a látási viszonyok indokolják e vagy sem a ködlámpa vagy esetleg a távolsági fényszóró használatát?
Létezik e a rendőr által említett 50m-es látotávolsági határ és ki állapítja meg, hogy a helyszínen az adott időpontban mennyi volt a látótávolság?
Amennyiben az intézkedés nem volt jogszerű, utólag milyen lehetőségem van mentesülni a büntetés kifizetése alól?
Segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A ködfényszóró használatára vonatkozóan a KRESZ csak az Ön által is ismert rendelkezést tartalmazza, látótávolság-mértéket nem határoz meg.
Azt, hogy az adott helyzetben a használat indokolt-e vagy sem, a helyszínen a rendőr ítéli meg, s ő dönt az intézkedés mibenlétéről is: helyszíni bírságot szabhat ki (ennek maximuma 10.000,- Ft), vagy szabálysértési feljelentést tesz (az itt alkalmazható legmagasabb bírságtétel 30.000,- Ft).
Ha a helyszíni bírság kiszabását - a jogkövetkezményekről szóló tájékoztatás után - tudomásul veszik, a bírságolás ellen jogorvoslatnak helye nincs. A csekk átvétele a bírság tudomásul vételének minősül, így azt meg kell fizetni. Amennyiben azonban a jogkövetkezményekről szóló tájékoztatás nem hangzott el, a rendőrségen nyolc napon belül kifogást lehet tenni.

Tisztelettel:
Autójogász