Bérelt autóval külföldre

2001.12.03. 21:22

A jogszabály szerint a kölcsönadott járműnél az üzembentartó, vagy a tulajdonos hozzájárulása szükséges a határátlépéshez.

Tisztelt Autójogász!

Cégünk tartós bérletbe vett egy autót, amellyel majd külföldre is szeretnék menni. Ki és milyen igazolást kell adjon ehhez?
Az autó tulajdonosa (a lízingcég) vagy a bérlő (a mi cégünk)?
Közjegyző által hitelesítve kell, vagy sem?

Tisztelettel, S.
(2001. 09. 10.)

Kedves S.!

Minden tiszteletem a közjegyzőké, de ha fölöslegesen nem kívánjuk költségekbe verni magunkat, akkor messze kerüljük el őket. A jogszabály szerint a kölcsönadott járműnél az üzembentartó, vagy a tulajdonos hozzájárulása szükséges a határátlépéshez, a lízingelt, vagy tarós bérletbe vett járműnél peddig a lízingbe, vagy bérbeadó igazolása szükséges. Az igazolásban fel kell tüntetni a jármű aktuális használójának a személyi adatait, útlevele számát, a jármű adatait, a törzskönyv számát és a külföldre utazás idejének, helyének megjelölését. Maga a lízing- illetve bérleti szerződés is elegendő a külföldre utazási jogosultság igazolására, ha ezt az okmány megfelelően tartalmazza. Ajánlom, hogy Afganisztánt és környékét kerüljék!

Tisztelettel Autójogász



Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, most váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.