Felfüggesztett adószámű kereskedő

2011.11.15. 17:30

Tisztelt Ügyvéd úr!

Hosszas keresgélés után a mai napon ráakadtam egy igen kedvező autóra az egyik kereskedőnél. Mindenben megfelelő, bár az ára egy nagyon kicsit alacsonyabb volt az átlagnál. Mivel a kereskedő már nem volt helyszínen, így elnapolódott a vásárlás, volt időm a kereskedő cég felől tájékozódnom egy kicsit. Az egyik internetes oldalon (http://www.e-cegjegyzek.hu) akadtam rá, hogy a cég adószáma lassan két hónapja fel van függesztve.

Ilyen esetben mit javasol? Ha jól tudom, felfüggesztett adószámmal a cég nem kereskedhetne? Ha a cég tulajdonosa, mint magánszemély, akarná eladni az autót, jogilag rendben lenne? Illetve mi a helyzet, ha csak bizományban hagyták a járművet a kereskedőnél? Megéri megvenni, vagy ne ugorjak bele az üzletbe?

Előre is köszönöm válaszát:

T. A.

Tisztelt Kérdező!

Az autó tulajdonjogát csak a tulajdonostól tudja megszerezni. Tisztázni szükséges tehát, hogy kinek a nevén van az autó. Ha a kereskedő cég a tulajdonos, a cég tagja, mint magánszemély nem köthet adásvételi szerződést a cég helyett. Bizományos értékesítés esetében az eladó nem a kereskedő cég, tehát a felfüggesztett adószámnak nincs jelentősége.

Abban az esetben, ha a kereskedő cég a tulajdonosa az autónak, a felfüggesztett adószámmal még köthet érvényesen adásvételi szerződést. Az adószám felfüggesztés az érintett adózó vevőjére nem hat ki.

Az esetleges szavatossági igények érvényesítése azonban lehetetlenné válhat, ha idő közben a kereskedő cég jogutód nélkül megszűnik. Ennek reális veszélye nagyobb egy olyan cég esetében, amelynek adószámát már felfüggesztették.

Az adóhatóság az alábbi esetekben függeszti fel az adószámot;

postai küldemény két egymást követő esetben „címzett ismeretlen” megjelöléssel érkezett vissza az adóhatósághoz, székhelyen végzett ellenőrzés esetén az adóhatóság hitelt érdemlően megállapítja, hogy ott adózó nem található, a képviseletre jogosult személy bejelentése nem történt meg,az adóhatóság az ellenőrzés során hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy nincs képviselője az adózónak, illetve a bejelentett képviselő nem valós személy, vagy a bejelentett címeken nem fellelhető. Az autó megvásárlásánál tehát az adószám felfüggesztése nem játszik lényeges szerepet, azonban gondosabb körültekintésre figyelmeztet. Fontosnak tartom az autó műszaki állapotát felmérni. A vásárláskor meglévő hibák miatti szavatossági igények a kereskedő cég megszűnése esetén nem érvényesíthetőek.

Tisztelettel,

Autójogász

dr. Lenkei Balázs