Benyaltam a hamisított adásvételit

2011.12.22. 10:58

Tisztelt Dr. Lenkei Balázs!

Használt autót vásároltunk, de az adásvételi hamisnak bizonyult. Az autóért menet derült ki, hogy az autó forgalmijában nem az a tulajdonos szerepel, aki nekünk az autót eladja (kölcsönadási szerződése volt, mondván apukája barátjáé, nem akarták átíratni). Egy régi típusú aláírt adásvételit kaptunk, amit a tényleges eladó tanúként írt alá előttünk. A másik tanú a párom lett. Még aznap telefonon jeleztük neki, hogy az adásvételi nem jó, már nem fogadják el. Felajánlottam hogy együtt elmegyünk a forgalmiban szereplő tulajdonoshoz, és megírjuk az adásvételit, de ezt az eladó elutasította. Küldött postán egy új típusú adásvételit aláírva, kitöltetlenül. Ekkor felkerestem a forgalmiban szereplő tulajdonost, aki elmondta, hogy már rég eladta az autót egy nőnek, de nem az nem íratta át. Nem tudom, hogyan került az eladóhoz az autó, de így természetesen nem írattuk át, hiszen az egész adásvételi hamis. A tulajdonos szem. ig. száma is hiányzik, anélkül eleve nem vihettük volna oda az okmányirodába. Megegyeztünk az eladóval, hogy visszafizeti a vételárat, és vigye innen az autóját. Ő pár hét haladékot kért fizetésig. Ez az idő letelt, természetesen nem fizette vissza a pénzt, hanem újabb egy hónapot kért. Szeretném megtenni a szükséges jogi lépéseket, feljelentést, de fogalmam nincs, mi ennek a módja, menete. Milyen következményekkel jár számomra, hogy elfogadtam egy előre aláírt szerződést, és hogy nem azonnal jelentettem a rendőrségnek?

Válaszát előre is köszönöm: Zsuzsanna

Tisztelt Zsuzsanna!

A forgalmiban szereplő tulajdonos megerősítette annak gyanúját, miszerint a tényleges eladó hamis magánokirattal értékesítette a gépkocsit. Amennyiben nem tud megegyezni az eladóval rövid időn belül, tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen magánokirat hamisítás vétsége és csalás bűntette miatt.

Nem javasolom, hogy név szerint jelentse fel a tényleges eladót a rendőrségen, mert nem egyértelmű, hogy az adásvételi szerződést ki írta alá, valamint, hogy az autó tulajdonjogát az eladó megszerezte-e korábban.

A fenti kérdések megválaszolása után lesz abban a helyzetben, hogy egy esetleges büntetőjogi eljárásban polgári jogi igényt támasszon az eladóval szemben.

Az előre aláírt szerződés elfogadásával kapcsolatosan nincsen semmi kivetni való, ugyanis egy adásvételi szerződést a felek külön - külön is aláírhatnak. Az Ön esetében akkor lépet volna hatályba az adásvételi szerződés, amikor Ön azt aláírta.

Tisztelettel,

Autójogász dr. Lenkei Balázs