Fizettem, mégis megbüntettek

2014.01.21. 14:46

A XIII. kerületi parkoló társaságtól kaptam egy 20 ezer Ft-os fizetési felszólítást, hogy bizonyos napon nem volt parkolójegyem.

Mivel én már rutinos versenyzőként minden parkolójegyet megőrzök, meg is találtam a kérdéses időpontra és helyre szóló jegyet, és mikulás csomagot pedig nem találtam az autón, rögtön megfellebbeztem a felszólítást és méltányosságból annak elengedését kértem. A mai napon elutasították a kérésemet, mellékelték a fénykép felvételeket, amin ténylég nem látszik a parkolójegy (biztos én is tudnék olyan képeket készíteni, ahol nem látszik az érvényes jegy), és az autón ott a mikuláscsomag. Kérelmemben azt is előadtam, hogy eddig akármikor találtam mikiuláscsomagot a kocsin, mindig azonnal befizettem a bűntetést. Ezen kívül aznap több helyen is parkoltam, azokat is mellékeltem a kérelmemben. Hová lehet ilyen esetben még fordulni?

Előre is köszönöm a segítségüket!

Tisztelt Kérdező!

A parkolótársaság a következő lépéseket teheti követelése érvényesítése iránt. Közjegyzőtől fizetési meghagyás kibocsátását kéri, amelyre Önnek a kézhezvételtől számított 15 napon belül ellent kell mondania. Az ellentmondás előterjesztésének módjáról részletes tájékoztatót fog küldeni a közjegyző. Az ellentmondásban hivatkozzon arra, hogy a parkoló társaság által megjelölt parkolási esemény időpontjában érvényes parklójeggyel rendelkezett. A közjegyző az ellentmondásra figyelemmel perré alakítja az ügyet. Perré alakulás esetén a bíróság megküldi Önnek a kereseti kérelmet és a tárgyalásra idézést. A bírósági ügyiratszámra kereseti ellenkérelmet kell előterjeszteni, amelyben hivatkozzon az érvényes parkolójegyre és annak másolatát mellékelje. Tehet további észrevételeket a fényképfelvételekre is, azonban, ha bizonyítja azt, hogy a parkolási esemény időpontjában érvényes parkolójeggyel rendelkezett, álláspontom szerint a parkolótársaság kereseti kérelmét megítélni nem lehet.

Tisztelettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs