Elévült-e az illetékfizetési kötelezettség?

2014.01.29. 13:51

Tisztelt Autójogász!

Az interneten egyre többet lehet olvasni róla, hogy a gépjármű átírási illeték nem érkezett meg a NAV folyószámlájára (vagy adminisztrációs hiba, vagy csekkhamisítás áll a háttérben),és a NAV több mint öt év eltelte után követeli a vagyonszerzőn.

Sajnos én is hasonló cipőben járok, mivel egy 2008.02 hóban vásárolt gépkocsi átírási illetékét követeli rajtam a NAV. Felszólítottak 2013. októberében, hogy mutassam be a csekket, amin az átírási illetéket befizettem. A csekket nem találtam meg, a postán hiába kerestettem, ők már az öt év eltelte miatt nem tudják bemutatni nekem. A NAV-tól kértem határidő hosszabbítást, aminek letelte után kiküldték a fizetési meghagyást az összegről, 2013.12.18-ai keltezéssel, amit én csak 2014.01.02-án vettem át tértivevényen. Írtam nekik egy levelet, hogy véleményem szerint az illeték 2013.12.31-én elévült, mivel én a fizetési meghagyást már 2014-ben vettem át. Erre küldtek egy nyilatkozatot, hogy nem értik mit "szeretnék", fellebbezni (5000 Ft az illetéke), fizetési kedvezmény, vagy mérséklés. Azt közölték, hogy amennyiben nem nyilatkozom a szándékomról, akkor a meglévő dokumentumok alapján döntenek, vagy fellebbezésnek tekintik, vagy a Ket. 31. § (2)bekezdése alapján megszüntetik az eljárást.

Továbbá hivatkoznak a 2003. évi CXII. törvény 164. § (4)-re: „Az illeték megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben a vagyonszerzést illetékkiszabásra az állami adóhatóságnál bejelentették, illetve az a körülmény, hogy az illeték megfizetését vagy a kiszabás céljából elrendelt bejelentést elmulasztották, az állami adóhatóság tudomására jutott.”

Azt szeretném kérdezni, hogy a követelésük valóban elévült 2013.12.31-én, vagy sem, illetve fellebbeznem kell-e emiatt? Elképzelhető, hogy az 5 éves elévülés 2013-tól kezdődik? Én úgy gondolom, hogy ők az illeték fizetési kötelezettségről már 2008.02 hóban tudomást szereztek, mivel a gépjárművet átírták a nevemre. Kérem amennyiben lehetséges a kérdésemre mihamarabb válaszolni szíveskedjen, mivel 5 napom van a nyilatkozattételre.

Előre is köszönöm segítségüket!

Kedved Kérdező!

Az elévülés szabálya szerint, a 2013. októberi felszólítás megszakította a 2008. év februárja óta tartó elévülést. A felszólítás postára adásának a dátuma az irányadó, nem a felszólítás átvételének időpontja. A NAV fizetési meghagyásával egyébként indokolatlanul késlekedett, hiszen a gépkocsi átírásával 2008. februárban a vagyonszerzés bejelentése megtörtént, arról a NAV tudomást szerzett. Közel öt év távlatából senkitől nem elvárható, hogy a vagyonszerzési illeték megfizetését igazoló csekkszelvényt megőrizze, különös tekintettel a gépkocsi rendben történt átírására. Ennek ellenére a NAV mindaddig követelheti az illetéket, amíg Ön nem tudja igazolni annak megfizetését. A gépkocsi átírásának a körülményei tisztázása érdekében meggondolandó ismeretlen tettes ellen büntetőjogi feljelentést tenni. A nyomozás választ adhat arra a kérdésre, hogy a gépjármű-nyilvántartó munkatársa milyen okiratok alapján írta át a gépkocsit. A vagyonszerzési illeték megfizetésének igazolása nélkül egyetlen egy gépkocsit sem ír át az okmányiroda. A vagyonszerzési illeték megfizetésének igazolására a befizetésről szóló eredeti csekkszelvény hiányában az ügyintéző tanúvallomása lehet az egyetlen bizonyíték. A nyomozásnak fel kell derítenie azt a körülményt, hogy miért nem érkezett be a NAV folyószámlájára a ténylegesen megfizetett illeték. Ha beigazolódik a bűncselekmény gyanúja vagy az illeték megfizetésének ténye, utólagosan kérheti a jelen illeték jóváírását.

Tisztelettel: Autójogász dr. Lenkei Balázs