Használt villanyautóhoz nem a hozzávaló kábelt kaptam

2019.08.01. 11:40

das header

Tisztelt Autójogász!

Áprilisban vettem egy egyéves Nissan Leaf gépkocsit az Opticar 99 Kft.-től. Az átadáskor kaptam egy EVSE otthoni töltőt és egy másik kábelt amit a nyilvános töltőknél használhatok (mindkettő Nissan márkájú, eredetinek tűnt). Egészen idáig mindig otthon töltöttem az autót az EVSE töltővel, azonban múlthéten nyaralni indultunk, ezért kipróbáltam egy nyilvános töltőt. Csakhogy a töltőoszlopra dugva a kábelt tapasztaltam, hogy a kábel másik vége nem illeszkedik az autómba.

Utólag kiderítettem, hogy az egy Type1-es kábel ami a 2018 előtt gyártott Leaf-ekhez való, az én autóm azonban 2018-as, és Type2 töltő csatlakozó van rajta. Mivel a nyaraláshoz szükség volt töltőkábelre gyorsan vettem egyet 60 ezer forint körüli összegért.

Felhívtam a kereskedést, hogy mi a helyzet, és hogy eddig nem volt szükségem rá ezért nem jelentkeztem, de ők hárítanak. Nem akarják kicserélni a kábelt, és nem akarják megtéríteni a vásárolt kábel árát. Mit tehetek? Nyilván bajlódhatok azzal, hogy eladjam a Type1-es kábelt, de mindenképp veszítek rajta valamennyit, ha egyáltalán el tudom adni. Válaszát köszönöm előre is.

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön esetében a töltőkábel jogi értelemben az autó alkotórészének minősül, nem pedig valamiféle választható kiegészítő felszerelési tárgynak (pl. vonóhorog, tetőcsomagtartó stb.). Mint az autó minden alkatrészére, erre is ugyanazok a szavatossági/jótállási szabályok vonatkoznak. A töltőkábelnek alkalmasnak kell lennie az autó otthoni és nyilvános hálózatból történő töltésére. Ha az utóbbi rendeltetésének nem felel meg, akkor e tekintetben az eladó hibásan teljesített.

Ön jogosult az alkatrész cseréjére vonatkozó igényét, illetve most már a megvásárolt kábel vételárát vagy ezek helyett árleszállítást érvényesíteni az eladóval szemben a hibás teljesítés alapján. Még határidőben van az igényérvényesítést illetően. A fokozatosság jegyében javaslom, küldjön panaszlevelet az eladónak és tűzzön ki határidőt a kábel ellenértékének vagy az árleszállítás összegének megtérítésére. Ha a mostani kábelnek van valós piaci forgalmi értéke, akkor ezt vonja le a követeléséből vagy ajánlja fel a kábel visszaszolgáltatását.

Elutasítás esetén egy ilyen összegű követelés fizetési meghagyással érvényesíthető. Ennek még alig van költsége, mindössze 5000 Ft. Ha még ezt követően is vitatják a követelést, akkor Ön eldöntheti, hogy akar-e pereskedni vagy befejezi az eljárást.

Üdvözlettel:

D.A.S. LEGAL

Dr. Megyesi Ügyvédi Iroda

Az Autójogász nem bíróság, és a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, és lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt, és kérje ki a tanácsát, mert nem szeretnénk, ha egy rosszul értelmezett Autójogász-válasz miatt kellene bíróságra szaladgálnunk.