2013.05.09. 10:34

Kedves Gumidoktor!

Elvesztem a számok halmazában. Van egy 2009-es Avensis aminek a kocsira fel ragasztott matrica szerint 215/55R17-es kereke van gyárilag. A gumis 3bar-ra fújta, azt mondta ez így jó.

A vezetési élmény, mintha egy targoncában ülnék, semmit nem rugózik. A táblázat szerint a max gumi nyomás 2.7 bar fullra pakolva 5 személlyel.

Mi lenne az ideális nyomás ennél a keréknél?

Üdv:András

Kedves András,

A gumis biztosra ment, így sokkal többet kibír majd a felni és a kerék a magyar utak jellemző kátyútengerén. Viszont - ahogy Ön is leírta - a komfort jelentősen csorbát szenved, illetve a felfüggesztés is kárát láthatja hosszabb távon a túl magas keréknyomásnak.

A megfelelő nyomásérték azonban nem az abroncsmérettől függ, sokkal inkább attól, milyen autóra szereljük azt fel. Ezt minden esetben az autó gyártója határozza meg. A helyes értéket tehát az autó gépkönyvében (használati utasításában), vagy a karosszériáján elhelyezett információs matricán találja meg, ott tájékozódon!

Üdv,

Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.