Megpadkáztam a gumit

2017.06.01. 10:11

Tisztelt Gumidoktor!

Hyundai Santa Fe 4x4 jobb oldali első gumiját padkáztam meg úgy, hogy az oldalán sérült. A gumi 2015.03-ban vásárolt, és akkor lett felhelyezve, ez lesz tehát a harmadik szezonja. Kérdésem, hogy mindkét első párban (tehát mindkét elsőt) cseréljem, vagy elég csak ezt az egyet. Kb. 10e km-t fut az autó egy nyári szezonban.

Üdvözlettel,

Tibor

Kedves Tibor,

A tapasztalat szerint egy első-, vagy összkerekes autón általában a jobb első abroncs kopása a legintenzívebb. Az a mérvadó ebben a kérdésben tehát, hogy hány mm jelenleg a bal első abroncsának a profilmélysége. Szintén a praxis szerint kb. 1,5 mm-es profilmélység-különbség okozhat már elhúzást, főleg fékezéskor, illetve vizes úton. Gyaníthatóan egy nem túl pehelysúlyú Santa Fe nagyjából 22ezer km-t futott első abroncsai többet koptak már, mint 1,5 mm, így azt gondolom, hogy javasolt mindkét abroncsát lecserélnie. De mérje meg és hasonlítsa össze az újjal, az a biztos!

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.