Feltehetem-e a defekttűrő gumit?

2018.01.18. 14:57

Kedves Gumidoktor!

Nemrég vásároltam egy 2012-es Ford C-Maxot. Felszereltségéhez nem tartozik pótkerék, a defektjavító készlet meg nagyon macerás - és sokan mondják - nem megbízható. Így nincs biztonságérzetem esetleges meghibásodás esetén. Ezért Bridgestone 205/55 R 16 RFT defekttűrőre szeretném cseréltetni (téli, nyári).

Most nagyon elbizonytalanodtam mert többek között olyat is olvasok, hogy ehhez speciális felni kell és a defekttűrő abroncsot csak és kizárólag olyan autóra szabad használni, amely fel van szerelve nyomásjelző és ellenőrző rendszerrel. Kérdésem, hogy a meglévő(közönséges) alufelnikre felszerelhető-e defekttűrő gumi?

Válaszát várva köszönettel és üdvözlettel: Ferenc

Kedves Ferenc,

Tulajdonképpen szinte mindent leírt, ami miatt nem járható út ezen konkrét autó esetében a defekttűrő abroncs. Egyrészt valóban speciális kialakítású felni kell hozzá, mert a normál kivitelűről nyomás nélkül könnyen "leugrik".

Másrészt elengedhetetlen a TPMS-rendszer megléte, mivel ennek hiányában pl. egy hátsó keréken történő légvesztést nem feltétlenül fog észre venni, csak mikor a defekttűrő abroncs már teljesítőképessége határait elérte.

Harmadrészt egy ugyanolyan méretű defekttűrő gumi kb. 2,5 kg-mal nehezebb egy hagyományosnál, ami rugózatlan tömegben óriási különbség. Ez, illetve a jóval kevésbé rugalmas oldalfala jócskán csorbítja a menetkomfortot és dinamikát, hisz a futómű és felfüggesztés nem ehhez van "hangolva".

Gyakran tapasztalom, hogy a nem oda való defekttűrő abroncsok használata különböző furcsa vibrációkat, rázkódásokat is kelt egy gyárilag nem erre a technológiára felkészített autó esetében. Szóval bizonyos hogy nem ez a jó irány a C-Maxhoz.

Abban egyetértek önnel, hogy a defektjavító szett nem nyújt maradéktalan biztonságot. Két megoldást tudok elképzelni a konkrét esetben az ön megnyugtatására. Vagy be kell szerezni egy komplett pótkereket (esetleg mankókereket, ha lehetséges) és berakni a csomagtartóba, vagy szerződni valamilyen assistance-szolgáltatóval, aki defekt esetén vállalja a kocsi elszállítását, vagy a gumi/kerék helyszíni cseréjét. Vagy marad a nem teljes körű defekt-biztonság.

Üdv, Gumidoki