Mi értelme van hitelátvállalásnak?

2010.07.22. 15:24

Tisztelt Hiteldoktor!

Ha egy autót szeretnék venni hitelátvállalással,valóban itt is elkér a bank 25%-ot forint alapnál, illetve 40%-ot eurónál? Akkor a hitelátvállalásnak mi értelme van? Mert a közösségi oldalak tele vannak ilyen hirdetésekkel, hogy 0ft-ért eladó autó, csak hitelátvállalás kell! De ezek szerint már ezt sem lehet? Vagy csak néhány bank nem engedi?

Köszönettel:
Kázsé

Tisztelt Kázsé!

Általánosságban elmondható, hogy hitelátvállalásnál a meglévő tőketartozás kerül az átvállaló nevére.

Az átvállalás feltételeiről azonban az adott finanszírozó dönt.

Amennyiben százalékos határt adnak meg, az véleményünk szerint az autó aktuális értékéhez viszonyítható csak. Ez azt jelenti, hogy az átvállalt tőketartozás nem lehet több az autó aktuális piaci értékének 75, vagy 60%-nál. Ha ez az érték magasabb, akkor a különbözetet kell csak megfizetnie az eladónak, vagy az átvállalónak kiemelt befizetésként.

Nincs információnk arról, hogy a finanszírozók egységesen a fenti elvet alkalmazzák-e, ezért megtörténhet, hogy egyes bankoknál lehetőség van arra, hogy kiegészítő befizetés nélkül is megtörténjen az átvállalás még akkor is, ha az autó értékének és az átvállalandó tőkének az aránya ennél rosszabb.

Vásárlás előtt mindenképp javasoljuk, hogy az adott finanszírozónál érdeklődjenek az átvállalás feltételeiről és ennek függvényében döntsenek.

Tisztelettel:
Hiteldoktor