2011.03.07. 14:17

Tisztelt Autójogász!

Már lassan 2 éve vettem meg az autómat kp-ra s hitelre is. Tehát van két évem még a lejáratig, de én szeretném eladni, s van is rá vevő (közeli ismerős, jó barát). Csak annyi a bökkenő, hogy a bank nem ad ki nekem hitelátvállalási dokumentációt, vagyis nem egyezzik bele. Kérdésem a következő: hogy tudnám megoldani, hogy így egymás közt hivatalos legyen (papírforma a lényeg, igazolásképp), hol tudok ilyen formanyomtatványt beszerezni, letölteni??? Nagyon sok helyen jártam, kutakodtam, de sehol nem találtam ilyen dokumentációt. Még lenne kérdésem: üzembetartóit írjunk, vagy kölcsönadási, vagy adás-vételit? Sajnos nem vagyok annyira jártas az ilyen folyamatokban. (az autó a nevemen van, is lesz is még két évig amig a hitel le nem jár) Találtam egy nyomtatványt, de nem vagyok benne biztos, hogy az lesz az igazi. Szívesen elküldeném, ha lesz rá mód. Sürgős segítséget kérnék!!!

Tisztelettel: hrhonor

Előre is köszönöm a segitséget!

Kedves Érdeklődő!

Kérdésére válaszolva szeretnénk tájékoztatni, hogy nincs olyan jogi út, mely az Ön által leírt helyzetben kellő biztonságot nyújtson Önnek.

Ha az Ön nevén marad a hitel (hiába születik akár ügyvédi/közjegyzői megállapodás), a finanszírozó Önnel marad szerződéses jogviszonyban, így Öntől fogják követelni a kiegyenlítést. Elméletileg a gépjármű marad a fedezet, hiszen az is az Ön nevén marad, de mivel az autó a "vevő" birtokában lesz, így ez nagyon kockázatos eljárás.

Sajnos, ha a hitel átvállalására nincs lehetőség, akkor a finanszírozó felé fennáló teljes tartozás megfizetése mellet, adásvételi szerződéssel értékesíthető a gépjármű.

Tisztlettel
Hiteldoktor