Mit tehetek, hogy visszakapjuk az autót?

2012.04.24. 14:25

Tisztelt Hiteldoktor!
2009 nyarán egy behajtócég visszavitte a Daewoo típusú autónkat az egyik bank megbízásából. Sajnos nem tudtuk rendszeresen fizetni a részleteket, de előtte már 2-szer vásároltuk vissza.
Eredetileg 800 000 Ft volt az ára és az első visszavásárláskor + 180 000-et a második alkalomkor 240 000-et kellet fizetni.
Nem is ez a fő oka annak, hogy írok Önnek hanem az, hogy a második visszavásárláskor a bank kikötötte, hogy velük nem köthetünk új szerződést hanem egy általuk megjelölt céggel / + 90 000 /.
Miután kifizettünk mindent megkaptuk a postán az új szerződést, de a cég neve ki volt húzva és a finanszírozó neve lett helyette oda pecsételve. Sajnos a fenti időpontban végleg elvitték a kocsit.
A problémám az, hogy a bank egyszer árverésre bocsátotta az autót, de mikor jóval magasabb összegre licitáltunk elutasított és azóta sem hirdeti sehol. Viszont küldi a befizetni való számlaegyenleget csekk nélkül.
Tudom, hogy hol a kocsi, de oda is hiába mentem az ügyintéző az mondta, mikor felhívta a bankot a vásárlás miatt, hogy elutasítottak.
Ezt megtehetik?
Én mit tehetek ez ügyben,hogy visszakapjuk az autót?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Molnár Miklós

Kedves Miklós,

az események, dokumentumok és a szerződés pontos ismerete nélkül nehéz tanácsot adni.
ÁLTALÁNOSAN elmondható, ha egy autófinanszírozási szerződést felmond a finanszírozó, a bank egyedi döntése, hogy továbbengedi-e a szerződést – ekkor a bank az elmaradt díjak, a behajtási költség, esetleg további résztörlesztés befizetését előírhatja a továbbengedés feltételeként. Ha a felmondás után a bank a járművet továbbértékesítésre kijelölte, nem minden esetben lehet visszafordítani a folyamatot, és megkezdik az autó értékesítését. A bankok visszavett járművekkel kapcsolatos értékesítési gyakorlata eltérő (történhet nyílt vagy zárt árverezéssel, kijelölt kereskedésen keresztül, csak kereskedések részére stb.). Az autó értékesítését követően kerülhet sor a végleges elszámolásra. Nem lehet általánosan kijelenteni, hogy a folyamatban mikor van lehetősége az eredeti adósnak az autó megvásárlására. AZ ÖN ESETÉBEN azt javasoljuk, először a szerződést és a feltételeket tanulmányozza át, mi vonatkozik erre az esetre. Ezután a banknak írásban jelezze vételi szándékát és kérjen írásbeli tájékoztatást a következőkről: a jármű jelenleg kinek a birtokában ill. tulajdonában van, tart-e még a jármű értékesítése, Ön a tartozását mely módon tudná rendezni és mely módon tudná Ön vagy akár egy közvetlen családtagja a járművet megvásárolni.
Csak ezen kérdések együttes tisztázását követően lesz világos, hogy mi a következő lépés, minden más csak feltételezés lenne.
Ha még a finanszírozó „kezében van” a jármű, azaz nem idegenítette el, akkor van esély arra, hogy Ön egyszerre rendezhesse tartozását és az autót is visszakapja. Többszöri szerződésfelmondás után nem biztos, hogy a bank engedi majd részletekben fizetni, ebben az esetben csak egy összegben rendezhetné a tartozását.
Egy biztos: mind a banknak, mind az adósnak közös érdeke a felmondott ügyleteknél, hogy az ügyfél – részletekben vagy egyben, az autó kényszerértékesítésével vagy anélkül – a tartozását visszafizesse. Azzal, ha a visszavett autó a telepen áll és az ügyfél nem törleszt, csak a megoldatlan problémahalmaz nő.

Üdvözlettel
Hiteldoktor