2011.03.08. 10:04

Tisztelt K.Doki!

Az autómban van egy Spal AS80-as riasztórendszer. A motortérben illetve a csomagtartónál működik a bertérvédelem, beriaszt ha azokat nyitom. Viszont a hátsó ajtóknál is van beépítve kis nyomógomb. Ezek nem működnek. Illetve az első ajtóknál sincs más csak a beltéri lámpa nyomógombja. Az első ajtóknál erre lehet rákötve a riasztó? A hátsó ajtóknál jónak tűnik a bekötés, viszont lehet, hogy a festett ajtón nem kaphat testet a gomb? (1 vezetékes kis gomb)
Válaszát előre is köszönöm!

Minden tiszteletem a tiéd, mert kipróbáltad a riasztót. Ezt szinte senki nem teszi, pedig kell. A józanész szerint is, és hivatalosan is évente egyszer mindenkinek vissza kéne mennie a riasztószervibe és kérni egy átvizsgálást. A szerviz cserélné az ajtókapcsolót, ha korrodált, beállítaná az érzékelőket
és kicserélné az elemet a távkapcsolóban (ha jó, ha nem). Az átvizsgálás nálunk például ingyenes, csak a cserélt alkatrészeket kell fizetni, amire amúgy is ritkán van szükség, de így sem jön vissza senki. Nagyon kevés autótulajdonos veszi a fáradságot, hogy legalább egy évben egyszer körbejárja az autót és ellenőrizze.

Na, de a kérdésed - Elméletben a hátsó és az első ajtók ugyanarra a vezetékre csatlakoznak, így akármelyiket nyitod, riasztania kell a rendszernek.
A Spal riasztón a szürke vezeték az ajtókapcsolók vezetéke. Erre, ha testet kap, riasztani kezd. Nem írod az autó típusát, így nem tudom, hogy gyárilag van benne ajtókapcsoló hátul, vagy utólag szerelték be, bár mindegy, mert mindkét fajta elromolhat. Csavarozd ki a hátsó kapcsolót és kapcsold be a riasztót, majd kb. 40 másodperc múlva érintsd a vezetéket testre. Ha riaszt, akkor hibás a kapcsoló, de ez általában már ránézésre is látszik. A hibás kapcsolót cseréld ki és kész.
Előfordulhat, hogy nincs is bekötve az ajtó bemenete a riasztónak. A "lusta" riasztószerelő nem köt ajtókapcsolót, hanem a riasztó feszültségesés funkciójára bízza a rendszert. Amint kinyitod az ajtót, felkapcsol a belső világítás, ami egy feszültségesést eredményez, és erre riasztana a riasztó.
De nem szokott! Roppant szakszerűtlen, hiszen, ha kiég vagy lekapcsolják a világítást, már nincs mire jelezzen. Egy vezeték bekötéséről, esetleg pár diódáról van szó, de van, akinek ez is sok.
A riasztó is elromolhat, de egy Spal esetében ezt szinte kizártnak tartom.
Amennyiben nem sikerül megtalálnod a hibát gyere és keressük együtt.