Hogyan kössem be az erősítőt?

2014.05.16. 09:50

Tisztelt Kütyüdoki!

A kérdésem az lenne hogy kössem be az erősítőt a kocsiba úgy, hogy 4 csatornás az erősítő, de 2 hangszórót + 1 mélynyomót szeretnék rákötni.

Az elgondolásom az,hogy a fejegység 2 első kimenetére rákötöm a 2 első hangszórót. A 2 hátsó kimenetét összekötöm és az lenne akkor a bemenő jel az erősítőnek és az erősítő 2 csatornájáról vinném rá a 2 hátsó hangszóróra a jelet, a mélynyomóra pedig a 2 másik kimenetről, mivel dupla tekercses.

Megoldhatom-e így? Vagy hogy adjak jelet az erősítőnek, hogy ne legyen külön jobb és bal?

Köszönettel: Attila

A négy csatornás erősítők úgy épülnek fel, hogy négy, három és két csatornába is köthetők. Ebben az esetben használható három- és négycsatornás bekötés is. A dupla csévés hangszórót csak akkor használjuk két csatornára kötve, ha egészen biztosak vagyunk az erősítő minőségében és szimmetriájában. Ha tekercsenként külön csatornára kötjük és a csatornák között különbség van, akkor az egyik cséve fékezheti a másikat, ami minőségromlással, teljesítményvesztéssel, melegedéssel jár, és nem utolsó sorban öregíti a hangszórót.

Én három csatornára kötném és a hangszóró tekercseit párosítanám, annak függvényében, hogy mit bír az erősítő. Lehet sorba kötni, akkor az impedancia összeadódik, vagy párhuzamosan, amikor feleződik. Ha bírja az erősítő az alacsony impedanciát, akkor gyors, dinamikus hangzást érhetünk el vele.

A hangszórók bekötésénél mindig a színpadkép alkotása a lényeg, amiben a hátsó hangszórók nem vesznek részt. A zene irányát az először megszólaló magas hang adja meg a fülnek, így az előttünk lévő hangszóróra kell a figyelmet fordítani. Erősíteni is ezeket kell, nem a hátsókat. Csak akkor használunk hátsó hangszórót, ha nem lényeg a zenei tér és nem lehet semmilyen módon előre érdemleges hangszórót szerelni.

Tehát előre kell jó minőségű hangszóró, azt a rádió első kimenetéről kell erősítővel hajtani. Lehetőség szerint, ha van, és feltételezem, van vágási lehetőség az erősítőben, azt használni kell. Hangszórótól és elhelyezéstől függően le kell vágni róla az alsó frekvenciákat, hiszen az nem az ő dolga, arra szolgál a mélysugárzó. A vágás 60-80-100Hz-es tartomány legyen. A mélyet az első hangszórókhoz kell állítani. Van olyan rádió, aminek direkt kimenete van a mélyhez, de ez nem az, ahogyan olvasom. Vezérelhető ugyan azzal a jellel az első hangszóró és a mély. Egyszerűen az RCA jel elosztható, de ebben az esetben nagyon nehéz lesz beállítani a mély és az első, széles sáv arányát. Sajnos nem tökéletesek a zenei felvételek, sokszor kell arányt állítani, mert az egyik lemezen sok a mélyösszetevő, a másikon kevés, és ez zavaró. Jó, ha zenehallgatás közben bele tudunk nyúlni a mély hangerejébe. Érdemes az első hangszóró szettet a rádió első kimenetéről hajtani, míg a mélyet a hátsó kimenetről. Ebben az esetben a rádió fader funkciójával bármikor állíthatjuk a két hangsáv arányát. A hátsó hangszórók maradjanak a rádió végfokán, az legyen a hátul ülők hangszórója, minket nem érdekel.

Az erősítőn, az előbb említett vágással le kell vágni a mélyről a közép és magas frekvenciát, tehát alul áteresztő szűrőre kell kapcsolni, 60-80Hz környékére. Amint kiválasztottuk a három csatornás bekötést, az erősítő a bal és jobb oldalból a mély számára leképzi a mono jelet. Ennek egy akadálya lehet, ha nincs az erősítőn három csatornás bekötés, illetve választási lehetőség vagy nincs benne szűrő, amivel a vágásokat eszközöljük. Ha nincs, akkor az nem érdemli meg, hogy bekössük. Minden rendes autóerősítő így működik.

Ez első olvasatra talán bonyolultnak hangzik, de az erősítő papírjaiban megtalálható az ajánlott bekötés, onnan lehet puskázni, a kapcsolók állását és a kábelek elrendezését. Szívesen segítünk, ha ellátogatsz hozzánk, az csak időbe kerül, pénzbe nem.

Üdvözlettel, Kütyüdoki - www.duett.hu