2015.05.11. 10:39

Tisztelt Doki!

Használtam vásároltam egy Renault Espace III. típusú személygépjárművet 2001-es évjáratú. Mint később kiderült számomra, a sebességet mérföld/óra egységben, a megtett távolságot mérföldben jelzi ki (lehet, a kereskedő sem tudta, mindegy).

Van arra lehetőség, hogy szoftveresen átprogramozzák? Ha igen, akkor "ugrik" az óraállás pl. 100 ezerről 160 ezerre? Ezt el tudja végezni autóvillamossági műszerész, vagy muszáj márkaszervízbe vinni? Ha márkaszervízbe viszem, akkor ennek nyoma lehet, bele kerül a kórtörténetbe? Most hirtelen ennyi jutott eszembe, várom szeretettel egyéb megjegyzéseiket, válaszukat.

Köszönettel: Tibor

Márkaszerviz át tudja állítani, de természetesen az eddig megtett távolság is mérföld helyett kilométerre vált, ami értelemszerűen 1,6-os szorzót jelent. Ez látványra zavaró lehet, de ez a valós futott távolság.

Az órát persze lehetne állítgatni oda-vissza, ügyeskedők mindig voltak és lesznek, de hivatalosan nem állítható, törvénytelen. Az, hogy mérföldről kilométerre átállítják az órát nem kerül bele a kórtörténetbe, de, ha bele is kerül nem jelent semmit, hiszen csak mértékegységet vált, ez nem befolyásol semmit az autó állapotán.

Üdvözlettel, Kütyüdoki