Van-e különbség gyári illetve utólagos riasztók esetén?

2018.11.18. 10:39

Helló Doki,

Remélem jó helyre címzem a kérdést. Szóval a cégünk új telephelyre költözött és az új parkoló, nagy kerítés, sorompó, élőerős biztonsági szolgálat mögött található. Tehát akár nyitva is hagyhatjuk a kocsikat.

A kérdés annyi, hogy mikor kíméljük jobban az akkut, ha "ráriasztunk" vagy csak bezárjuk kulccsal, esetleg még kulccsal sem zárunk? Van-e különbség "gyári" illetve utólagos riasztók esetén?

Köszi és üdv, Vhb

A gyárilag szerelt autóriasztó minden azonos típusú autóban ugyan azt a megoldást alkalmazza, ugyan oda szerelik, így támadhatóbb, mint egy utólag beépített védelem. A gyári rendszer biztonsági szintje jóval alacsonyabb, mint egy utólag beépített védelemé.

Az autóriasztók, immobiliserek egyik alapkövetelménye a minimális fogyasztás, hiszen akkor aktívak, amikor a jármű nem töltődik. Természetesen van fogyasztásuk, de használatban lévő autó esetében ez elenyésző, ezzel az akkumulátor merítő áramfelvétellel nem kell számolni.

Ha egy autót hosszabb ideig nem használunk, akkor le kell venni az akkumulátor sarut, így nincs fogyasztás és a saru visszahelyezésekor az autóriasztó vagy immobiliser is aktív lesz, így a védettsége is megmarad.

Ha csak a központi zárat zárja, az nem jelent fogyasztást, a zár csak a zárás pillanatában vesz fel energiát.

Ha a riasztót bekapcsolja, mindegy, hogy gyárit vagy utólagost, az általában 15-30mA áramfelvételt jelent, ami, mint említettem, egy használatban lévő jármű esetében elhanyagolható, másfél-két hét, mire meríti az akkumulátort.

Akármilyen védett helyen parkol, élesítse a védelmi rendszert, mert baj mindig előfordulhat és a biztonság megéri a befektetett akkumulátor üzemórát.

Üdvözlettel, kütyüdoki – www.duett.hu