Jó zene kis helyre

2020.10.24. 19:21

Üdvözletem!

A következő problémában kérnék hozzáértő segítséget. Szeretném frissíteni a meglévő hangrendszert egy 1991-es Eunos Roadster V-spec csodában (MX-5 NA japán piacos). Az előző tulaj kicseréltette mind a 4 hangszórót, de ezzel is vannak fenntartásaim: az ülésekbe kétutas hangszórók kerültek a gyári pici oválok helyére, és a bal oldali ajtóban található hangszóró időnként recseg.

Általában közép hangerőn hallgatok régebbi rock, pop-punk stb. számokat, de néha lenne hangulatom kicsit ordíttatni is. Legfőképp a mély hangokat hiányolom a mostani összeállításban, amennyit tudtam, állítottam a fejegységen, de nem elég.

Nehezítő körülmények bőven vannak: számomra fontos a gyári kinézet, ezért szeretném megtartani a jelenlegi gyárias fejegységet: kb. 2002-es OEM Mazda fejegység NC72669R0.

Ha lehetséges ehhez a rendszerhez párosítani egy kis teljesítményű mélynyomót, ami jó lenne, de maximum az ülések alá vagy a mögötte található kb. 10 cm-es hézagba férhetne. A csomagtartó jelképes, minden köbcenti szükséges utazáskor.

Eléggé tanácstalan vagyok, nem bánnám, ha nem kellene "kísérletezni".

Előre is köszönöm! Üdv.: Zsolt

Kedves Zsolt

A gyári fejegységgel bajban lesz, mert forrásként olyan gyér hangot ad ki, amiből nehéz az építés, és bármit teszünk mögé, az nem tud jó hatásfokkal dolgozni a hiányzó magas és mélyhangból.

Az ajtóban lévő hangszórókkal nincs probléma, vérmérséklet kérdése, hogy mennyit költ rá az ember, egészen jó közép és mélyközép hangokat lehet reprodukálni. Minimum a Pioneer TS-A sorozatából ajánlanék, esetleg FOCAL PS sorozatot, ez utóbbinak a magashangja jobban fekszik a rockzene magasaihoz.

A fejtámlában lévő hangszórók számomra értelmezhetetlenek, úgy gondolom, hogy semmi szükség nincs rájuk, és nem is hiszem, hogy meg tudnak szólalni, hiszen nincs mögöttük tér, így nincs miből leképezni a hangot. Esetleg magassugárzóként egy térjavítást tudok elképzelni, de annak behangolása nagy felkészültséget igényel, én nem állnék neki, hiába gyári az ötlet, számomra ez az elhelyezés inkább meglepő, mint műszaki alapokat tartalmazó megoldás.

Léteznek aktív mélysugárzók, amik rásegítenek az ajtóhangszórókra, meg kell mérni, hogy mi fér az ülés alá, de úgy emlékszem, hogy nincs hely, ha tévedek, akkor mindenképpen ajánlom.

Lényeges, hogy a gyári rádió azon kívül, hogy nem HiFi-re gyártották, és szűk hangminőséget produkál, a végfokozata sem dicsekedhet nagy energiával, így mindenképpen szükséges egy erősítő, hogy a hangszórók élni tudjanak. Nem kell hatalmas Wattszámokban gondolkodni, szerintem egy Pioneer GM-A1004, két csatornába kötve kiváló lenne. Ez egy digitális erősítő, hangos, pici, és nem melegszik, bárhová elrejthető.

Üdvözlettel, Kütyüdoki – www.duett.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.