Nagy gázra átvált benzin üzemre

2014.02.20. 10:43

Tisztelt LPG Doktor!

Több mint 2 éve építtettem be egy BRC LPG rendszert a Renault Vel Satis 3.5 V6, automata váltós autómba, amivel azóta 50 000 km-t tettem meg problémamentesen. Van viszont egy bosszantó jelenség ami a kezdetektől megvan: alacsony sebességnél (<80km/ó), ha hirtelen padlózom a gázpedált, az esetek 50%-ában rosszalló csipogással és egy kisebb rántással kísérve átvált benzinüzemre.

Autópályán, nagyobb sebességnél kigyorsítva nem jelentkezik a hiba. A beépítő szakember szerint a holland LPG rossz minősége az ok (Hollandiában élek), tekert egy kicsit a reduktoron, de nem változott a helyzet. Ön szerint mi lehet a hiba?

Válaszát előre is köszönöm, Miklós

Kedves Miklós!

A hibát sok minden okozhatja. Lehet, hogy alulról padlózva a hirtelen gázigény egy pillanatra olyan nagy, hogy megingatja a gáznyomást, ami a rendszerben beállított alsó határérték alá esik ideiglenesen. Ekkor a rendszer a beállítások értelmében benzin üzemre kapcsol.

A másik összefüggés a szívócsőnyomással kapcsolatos. Ha a rendszer figyeli a MAP-ot ( szívócsőnyomást ), az ebből eredő beállításbeli hibák épp úgy okozhatnak ilyen jelenséget, mint például a MAP szenzor hibája.

Egyes rendszereknél a MAP szenzor és a gáznyomás érzékelő egy és ugyanazon egység különböző bemeneti oldalán található. Ha falsot szív a szenzornál véletlenül, össze tudja zavarni az elektronikát.

A fentieken érdemes végig menni módszeresen.

Üdvözlettel: LPG Doktor www.lpgdoktor.hu