Merci vagy Chrysler?

2002.03.18. 13:02

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Tisztelt Opticar!

1.6-1.7 mFt körül szeretnék használt autót venni.
A legfontosabb kritériumok az áron kívül: legyen megbízható (ne kelljen sokat szervizbe vinni), de ne legyen "tucatautó". A szóba jöhető autók közül a legtöbbet ismerem, két típus van a hirdetési újságok kínálatában, amelyek elvileg megfelelnének, de egyáltalán nem tudom, hogy meg szabad-e venni bármelyiket. Kérdésem tehát, hogy mi a véleményük a Mercedes 190-ről ('92-ig) és a Chrysler Neon-ról ('96-ig).
Ez utóbbinál mi lehet az oka, hogy nagyon olcsón kínálnak egyes autókat ('95-ös Neon, 1.2M ft-ért)? Ha bármelyiket javasolják, melyik motorral?

Köszönettel,
Marco

Kedves Marco!

Mindkét típus megvásárlása előtt célszerű a gépkocsikat szakszervizben átvizsgáltatni, mert ebben a kategóriában "mellé nyúlni" nem kifizetődő!

Mercedes 190
A leginkább ajánlható a 190D 2.0, 2.5 vagy a 190E 2.3i! Elfogadható még a 190E 1.8i, 2.0i, és a legkevésbé jó a 190 2.3E 16V bár ilyet nemigen fog találni. Gyakorlatilag a 190-es piaci kínálata elég bőséges, így akár "tucatautó"-nak is nevezhetnénk, mégis kevés az igazán szép és jó állapotú autó ebben az árkategóriában. 1989 és 1992 közötti évjáratok jöhetnek szóba (kivéve a 190 2.3E 16V sport motoros változat), melyek felszereltsége az alaptól!!- a full extráig terjed.

Chrysler Neon
Általában klímával, tempomattal rendelkező, jól felszerelt gépkocsik, gyakran automata váltóval. Strapabíró, mely valóban alacsony áron képviselteti magát a használtautó piacon. Ennek oka, hogy kis hazánkban még mindig nem túl népszerű az amerikai autó (mérföldes óra, másfajta biztonsági övek...stb), továbbá ezek alkatrész és szervizköltségei igen magasak!
Ajánlható benzinesek a 2.0 vagy a ritkábban előforduló 1.8-as. Azonos néven a Dodge is gyártja.

Bár fenti autók valamelyike jó döntés lehet, érdemes számításba venni más típusokat is, mert sok jó modell van még a piacon ebben az árkategóriában.

Üdvözlettel:
Opticar

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.