Sok-e a 2-3 miliméter hiány az olajszintben?

2019.05.17. 17:19

Kedves Olajdoki!

Adott egy 1998-as, 1.3 benzines Suzuki Jimny, 186 ezer (valós) km-el. Volt szelepszár szimering csere, vezetőkkel +szakműhelybe síkolás stb. Hideg motornál kéken füstölt. Ez rendbe is jött, Castrol Magnatech 10w40-es olajat kapott. Városban használom leginkább, mindig megvárom míg bemelegszik a motor, hidegen soha nem pörgetem.

Olajcserekor max szintig volt feltöltve, se alatta se felette, pont max jelzésig. Most 3000 km-el és fél év elteltével, látom a nívón, hogy a max jelzés alatt van kb. 2-3 mm az olajszint. Ez mennyire elfogadható? Évente cserélem az olajat vagy 10 000-ként, de annyit nem megyek vele egy évben. A sok városi használathoz van esetleg jobb tipped másik olajra? Nyilván éves csere közt nem kell utántöltenem. A G13BB motorok szeretnek olajat enni. Köszönöm előre is !

Kedves Levélíró!

Nem tudom pontosan hány decinek felel meg az a 2-3 mm, de szerintem bőven elfogadható. Minden motor fogyaszt olajat, még az is, ahol ez nem látszik (mert az olajba keveredő üzemanyag pótolja).

Ha váltani szeretnél, egy 5W40-es olajra javaslom a váltást, de nem azért, hogy kevesebbet fogyasszon belőle a motor (mert az másodlagos), hanem azért, mert utóbbinak jobbak a hidegindítási paraméterei.

Üdv, Olajdoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.