Vettem egy talajmarót

2021.04.11. 11:00

Tisztelt Olajdoktor.

Tavaly vettem egy talajmarót (Oleo-Mac MH 198 RKS, ha számít a márkája), amit a kereskedés munkatársa által ajánlott Husqvarna SAE 30 motorolajjal használok, ami, ha jól értelmezem, egy fokozatú motorolaj.

A probléma csak az, hogy a gépet télen is használom, akár fagypont alatt is, járókerékkel és kis pótkocsival, kisebb ház körüli munkákra. A kereskedés munkatársa szerint az általuk tanácsolt olaj télen is jó, de engem nem győzött meg teljesen, és ha lehet, kérnék egy független véleményt, illetve tanácsot a használandó olajra vonatkozóan.

Üdvözlettel, Tamás

Kedves Tamás!

Az egyfokozatú 30-as teljesen rendben van üzemmeleges és tavasztól őszig indításkor is. Ha hidegben is használja akkor amíg be nem melegszik addig problémás lehet. Egy egyfokozatú 30-as viszkozitás 40 C-os 90-100 cSt körül van, míg egy 5W30-asnak ugyanez az érték 50-50 cSt körüli.

Azt javaslom, hogy válasszon télre egy 5W30-as motorolajat. Szinte mindegy melyiket. Egy megfizethető személyautóba is alkalmas szintetikus 5W30 tökéletes kell, hogy legyen. (Nincs meg esetleg a gépkönyv?)

Üdv.: Olajdoki