Íme a Mercedes CLA ellenfele

Bemutató: Audi A3 Limousine - 2013.

2013.04.21. 07:39 Módosítva: 2013.04.21. 09:18

Győrben már javában melegítik a légkulcsokat, gyakorolják a folyamatokat, június 12-étől pedig hivatalosan is megkezdődik az A3 Limousine, azaz szedán sorozatgyártása. Mégis a Sanghaji Autószalonon tartották a világpremierjét, bár az első hivatalos fotókat már korábban is megmutatták a típusról. Ez nem véletlen: Kínában is fogják árulni, sőt, hamarosan a helyi gyártása is beindul.

Most annyival egészült ki az információ, hogy egyelőre háromféle négyhengeres motort kap. Az 1.4 TSI (140 LE) kis terhelésnél két hengerét leállítva fog takarékoskodni, ahogy  az  S6-os  is. Az erősebbik benzines az 1.8 TSI lesz, ez szintén új motor 180 lóerős teljesítménnyel – érdekessége, hogy kettős befecskendező rendszere van, injektorai az égéstérbe és a szívócsőbe is tudnak benzint juttatni.

Kezdetben a kétliteres TDI legfrissebb kiadása lesz az egyetlen dízel, érdekessége, hogy az intercoolerét a szívócsonkba építették. A váltók hatfokozatúak, kézi vagy kétkuplungos automatizált váltó választható. A továbbiakban két alapabb motor is megjelenik majd az A3 Sedan választékában. Bár nem részletezik, nem kell nagy jósnak lenni az 1.6 TDI és a 122 lóerős 1.4 TSI megjövendöléséhez. És ahhoz sem, hogy megkockáztassam, utóbbiak a VW mostani szokása szerint egyszerűbb, nem multilink hátsó futóművel készülnek majd, ahogy a nagyok.

Ne tévesszen meg senkit, hogy a képeken 35 és 40 TSI feliratok szerepelnek, ez pusztán a kínai piacnak szól: errefelé ugyanazt csinálja az Audi, mint Európában a BMW és a Mercedes, vagyis a szám nem a motor méretére, hanem a teljesítményére utal. Négyliteres motor nem is nagyon férne el az MQB-modulrendszerre épülő A3 szedánban, hiszen keresztmotoros, nincs hely a V8-nak.

Sanghajban persze a legdögösebb, S-Line kivitelű, agyonextrázott verziókat állították ki, talán azért, mert ezeken a kis ültetés miatt (2,5 cm) még szembetűnőbb, hogy laposabb a sima ötajtós A3-asnál. Mellesleg szélesebb is bő egy centivel, de a hátsó lámpák formája miatt ez többnek tűnik. A hátsó tér egy kompakttól elvárhatóan egy átlagos felnőttnek elég, ha nincs pechje az elöl ülő testmagasságával. A műszerfal azonosnak tűnik a többi A3-aséval, és ugyanolyan a pengevékony képernyő emelkedik ki villanymotorral az MMI-rendszerhez, bár lehetnek apró különbségek. Ahogy a két kocsi orra sem egyforma: más a hűtőmaszk, a lökhárító, de ez csak akkor feltűnő, ha egy Spotback és a szedán egymás mellett áll.

Az A3 Limousine csomagtartója nem tör a Dacia Logan babérjaira, 425 literes. Ellenben jó bizonyítéka annak, hogy létezik teljesen burkolt csomagtartó is a Földön, mert még a kalaptartó alatti részen sem meredeznek csupasz, éles fémidomok a 25 ezer eurós induló árú autóban. Egyébként Németországban az A4 27500 eurótól indul, vagyis a különbség most még tíz százalék, aztán az olcsóbb motorok megjelenésével a rés tovább nőhet. Valószínűleg persze inkább a Mercedes CLA kupélimuzin lesz a fő ellenfél, a sors iróniája, hogy mindkettő Magyarországon készül.

A prémium persze attól prémium, hogy az alapár sokkal magasabbra srófolható néhány jól irányzott extrával, például a radaros tempomattal és az automatikus vészfékező rendszerrel (pre sense basic), sávtartóval, teljesen LED-es világítással, B&O hifivel, steppelt S Line ülésekkel, satöbbi.

Bár pár hónappal később érkezik, kiállították az S3-ast is, amelybe már kétliteres TFSI motor kerül, 300 lóerős teljesítménnyel és 380 Nm nyomatékkal. Kézi váltóval 5,3, S-Tronickal 4,9 alatt van százon, ebben komoly szerep van annak, hogy az S3 összkerekes. Futóműve 25 milliméterrel alacsonyabb, kerekei 18-asok, emögött pont elférnek a 34 centis féktárcsák. Érdekesség, hogy opcióként Magnetic Ride adaptív lengéscsillapítással is kérhető, akárcsak a TT.

Ha már Kína és Audi, nem bírtam ki, hogy meg ne nézzem, milyen egy A4 L, vagyis egy hosszított A4-es. Hát röviden: nagy, főleg hátul. Hihetetlen, mennyit számít az a hat centi, akkora biztos van, mint egy első generációs Škoda Superb. Bármelyik pártfunkcionáriusnak csak ajánlani tudom. Mellesleg összefutottam még az ötajtós A1-essel, amit egyfajta Mini-vetélytársként komoly harci díszbe öltöztettek. Bár ahogy elnéztem, a sofőrös limuzin funkció, pláne kagylóülésekkel, kevésbé jön be.

Persze mi tudjuk, mikor kezdjük gyártani...

Lehetőségem adódott, hogy Dr. Dietmar Voggenreiternek, az Audi China elnökének feltegyek pár kérdést.

- Melyek a kínai vásárlók legfurább elvárásai?

- Elég speciális igények vannak a kínai piacon. Errefelé gyakran megesik, hogy sofőr vezeti az autót, ezért döntöttünk úgy, hogy például az A6-ból nyújtott változatot hozunk ide. A vevők az európaiakhoz képest sokkal inkább kényelem-orientáltak. Ezért más a futóművek hangolása, más tömésűek az ülések. Hát ilyesmiket csinálunk. A kínai vevőink nagyon odafigyelnek például a klimatizálás minőségére. Ezért itt kezdtük el az A8-aban használni az ionizátor-technológiát, hogy tisztább legyen a levegő az autóban – ma már az egész világon kínáljuk, opcióként.

- Kínában olcsóbbak az Audik, mint Európában?

- Ez kissé bonyolult. Kínában a lökettérfogat alapján adóznak, ezért egy A8-as a négyliteres motorjával sokkal drágább itt, mint Németországban. A kisebb motoroknál viszont az úgynevezett üzemanyagfogyasztási adó kisebb, ezért összességében nagyjából ugyanaz az árszint jön ki. Ugyanakkor a kínai vásárló jobban felszerelt autót vesz, mint a tipikus német.

- A Kínában gyártott A3 Sedan szintén nagyobb tengelytávú lesz?

- Nem, ugyanakkora lesz, mint az európai. Azt gondoljuk, hogy az autó annyira vonzó, meg kell tartanunk a sportos génjeit, a markáns sziluettjét.

- Mikor indul a kínai gyártás?

- Nem mondhatom meg. Persze mi tudjuk, mikor kezdjük gyártani (nevet), addig is Magyarországról fogjuk importálni.

- Az A3 Sedan nem fogja veszélyeztetni az A4-es eladásait?

- Mivel itt még nagyobb a különbség a két autó mérete között, hiszen a helyi A4-es 60 milliméterrel hosszabb, nem hinném.

- Kínában ugyanolyan nagy a harc a német prémiummárkák között, mint nálunk?

- Hasonló a helyzet, mint otthon, nagyjából a három német lefedi a teljes prémium piacot. Nagyon szerencsés a helyzetünk, mivel piacvezetők vagyunk. Sőt, tavaly tovább növeltük az előnyünket a második helyezett német prémiummárkához képest.

- Megtudhatom, hogy melyik márkáról van szó?

- A BMW-ről. Körülbelül százezerrel több autót adtunk el, mint ők.