Az étvágyát tudnám feledni

Teszt: Opel Mokka X Innovation 1.4 Turbo Ecotec Start/Stop 4x4 automata - 2017.

2017.01.05. 06:10

Adatlap Opel Mokka X Innovation 1.4 Turbo 4x4 aut. - 2017

  • 1399 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
  • 152 LE @ 5600 rpm
  • 240 Nm @ 2000 rpm
  • 6 seb. automata
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    9.7 másodperc
  • Végsebesség:
    193 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    6.5 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    8.6 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    5.4 l/100km
  • 7 210 000 Ft

Az Opel nem panaszkodhat a Mokka eladásaira: a harmadik legnépszerűbb a kompakt crossoverek között Európában. Mindössze a Renault Captur és a Peugeot 2008 előzte őket 2016 első három negyedévében. Folyamatosan bővül a szegmens, fontos a jól időzített modellfrissítés. Ősszel a Mokka X, év végére pedig az új turbós benzinmotort is megkaptuk.

A Mokka X-nek határozottan jót tett a fészlift. A változás elsősorban az orrán érhető tetten: az új lámpákkal és hűtőmaszkkal a buciból vagány, szigorúbb autó lett. A sziluettet és a kocsi farát tekintve viszont már aligha tudnánk megmondani elsőre, a régi vagy új Mokkával van-e dolgunk. Bizonyos szögekből kicsit túlfújt gombócra emlékeztet, nagyobbnak is tűnik, mint valójában. A tesztautónak kimondottan jól áll a narancssárga. Vonzza a szemet, az íveken szépen törik a fény, de az összképhez az Innovation felszereltség krómjai is hozzátesznek. A névben az X a terepjárós fazonnak szól, a jövőben egyértelműsítő jelölésként minden ilyen stílusú Opelnél viszontlátjuk.

Ha pedig már az új lámpákat említettem: nem csak a forma változott. A Mokka is megkapta azt az automata rendszert, amelyet a Zafira tesztjében is megénekeltünk. Bevallom, a legtöbb autóban az első mozdulataim közé tartozik az automatika kikapcsolása, szeretem én meghatározni, mikor és mennyire világítson, de itt nem éreztem késztetést: az Opelé jól működik. Igyekeztem mindenféle körülmények között kipróbálni, mindössze egyszer hibázott. Egy Suzukit értem utol országúton, a jobb hátsó helyzetjelzője világított. A Mokka nem kapcsolta le magától a reflektort, minden más esetben pontosan azt a fénycsóvát alkalmazta, amire szükség volt. A fénye parádés. Oké, négyszázezer forint a Kilátás és világítás 2. csomag felára, ez tartalmazza többek közt a ledes lámpákat, az adaptív kanyarfényszórót és az automatikus szabályzást.

A beltérben érződik a prémiumságra való törekvés. A műszefalpárna habosított műanyagja nem kellemetlen tapintású, bőrt nemcsak a fűthető kormányon és az ajtóbehúzókon, hanem az utas előtt is találunk. Az ülések kifejezetten kényelmesek és jól testre szabhatók: a magasság és pedáloktól való távolság manuálisan állítható, a deréktámasz elektromosan. A combtámaszt fel-le villannyal, előre-hátra pedig kézzel igazíthatjuk. Az oldaltartás lehetne jobb is, de nem sportkocsi, érjük be ennyivel. A helykínálat elöl rendben van, hátul is elfogadható.

A kormányon két kapcsolószegmenst találunk. Bal kezünknél a tempomat és a sebességkorlátozó – utóbbi padlógázra old. Ha váratlan helyzetben gyorsítanunk kell, megtehetjük, de traffipaxoknál észnél kell lenni. Ugyancsak ballal tudjuk állítani az ütközésfigyelmeztető érzékenységét, amire szükség is lesz: harmadik fokozatban nagyon hamar kezd csipogni, olyankor 50-80 centi (talán több is) simán van még előttünk. Ezt is kikapcsolhatjuk. A segédletek között egyébként van sávelhagyás-figyelmeztetés, jelzőtábla-felismerés (és -memória), valamint start-stop is.

Középen krómkeretes érintőkijelző kapott helyet, a szokásos menüpontokon – telefon, navigáció – kívül ott van az OnStar is: automatikus baleseti riasztás, segélyhívás. Ezen kívül számítógépről vagy okostelefonról ellenőrizhetjük az üzemanyagszintet, az olaj élettartamát, guminyomást. Térképen látjuk az autó pozícióját, bekapcsolhatjuk a vészvillogót vagy a dudát. Hosszabb útra indulva egyik este útvonalat terveztem a telefonomon, ráküldtem az OnStarra, másnap reggel már az fogadott az autó kijelzőjén. Az egyéves próbaidőszakot követően 32500 forint lesz az éves díja, ehhez még hozzáadódnak az internetes adatcsomagok.

A Mokka X teljesen új turbós benzinmotort kapott. A közvetlen befecskendezésű 1,4-es ötezres fordulattól adja le 152 lóerejét, míg a 240 newtonméteres csúcsnyomaték kétezertől négyezerig áll rendelkezésre. Elsőre jól hangzik, de a hatsebességes automata agyoncsapja az egészet. Komótos közlekedésnél vagy városi szaladgálásnál nem érzünk semmi rendkívülit, szinte észrevétlenül kapcsolgat, padlógáznál pedig nyilván visszavált, engedi forogni a motort. A gond a kettő között van. Ha csak finomabb gyorsításra van szükség, amihez egy kézi váltós autónál eszünkbe nem jutna visszagangolni, a Mokka X akkor is megteszi. Szükségtelen, kellemetlen, a fogyasztásra sincs jó hatása.

Márpedig étvágya az van. A közel másfél tonnás tömeg nem kevés, főként összkerékhajtással és automata váltóval, de a tízliteres átlag így is igen sok. Kíváncsi voltam, így megnéztem az előző, nagyobb távolságra számolt adatot, de 9,5 sem volt sokkal kevesebb. Vegyes használatra a katalógus 6,5 litert ad meg. Az Ózd-Budapest távon úgy sikerült 7,9-re szorítanom a száz kilométerenkénti értéket, hogy országúton 70-80, autópályán 120 km/h körüli tempóval óvatoskodtam. A régebbi motor kézi váltóval kevesebbel is beérte, ehhez nem is kérhetünk manuálist.

A hatgangos automatának van manuális módja, de nagy összegben mernék rá fogadni, hogy nem sokan használják. Ehhez ugyanis a kart a leghátsó állásba kell húzni, majd a váltógomb tetején elhelyezett plusszal és mínusszal tudunk kapcsolgatni. Ilyenkor viszont a legkevésbé sem kényelmes a kartartásunk. Pozitívum, hogy minimális a késedelem, ha pedig túl alacsony a fordulat, nem enged feljebb kapcsolni.

Nagy kár, hiszen a Mokka X egyébként nem rossz. Az elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futóművet egész komfortosra hangolták, rossz úton sem zörög vagy ráz túlzottan. Durvább terepre nem vinném Land Rovert alázni, a hasmagasságot elnézve a hobbiterepjáróból inkább a hobbi, mint a terepjáró érvényes. A minőségérzet, ha nincs is olyan, mint mondjuk az Audi Q2-ben, de teljesen jó, az utastérben nem hallunk idegesítő zörejeket. Egyedül a csomagtérajtó belső fogantyúja lötyög. A csomagtartó 356 literes – nem túl nagy, de egy nagybevásárlás simán belefér, és a kategória átlagát simán hozza.

A legmagasabb felszereltséget jelentő Innovation az új 1,4-es turbómotorral 7,2 millió forintról indul, extracsomagokkal simán belekarcol a 8,5 millióba is. A kategória bestsellerét, a Renault Capturt már alaposan felextrázva is megkapjuk hatmillió körül, igaz, az csak elöl hajt, és az 1,2 literes TCe turbó jelenti a csúcsot a benzinesek közt. Audi Q2-ből a Design-felszereltségű 1,4-es TFSI-k közel kilencmilliónál kezdődnek, S-line csomaggal és egyéb finomságokkal viszont határ a csillagos ég, de legalábbis bő 13 millió forint. Összkereket mondjuk ott sem kapunk, csak a kétliteres TDI-hez. 

Nehéz megmondani, ezzel a motorral kinek lesz jó választás a Mokka X. A mindennapos városi szaladgáláshoz sok a tíz liter, hosszabb távokhoz jobb a dízel.

Totalcar értékelés - Opel Mokka X Innovation 1.4 Turbo 4x4 aut. - 2017

Élhető, jó minőségérzettel bíró autó, amelyben a kompaktsága ellenére is el lehet férni. Az új turbómotort kissé agyoncsapja a hatsebességes automata. A fogyasztás a legkomolyabb gyengéje.

Népítélet - Opel Mokka