Ilyet is csak a Mazda csinál

Bemutató: Mazda 6 - 2018.

2018.07.20. 07:17 Módosítva: 2018.07.20. 08:25

Ha egy autógyár nagysága a modellfrissítési hajlandóságával lenne arányos, a Mazda már akkora lenne, mint Toyota szorozva Volkswagen. Pedig ez még mindig ugyanaz a különc kis gyártó Hirosimából, ez itt pedig a hat év alatt másodszor ráncfelvarrt Mazda 6-os.

Három év amúgy sok idő. Meghal David Bowie, a britek a Brexitre szavaznak, az USA Trumpra; kirobban a Volkswagen dízelbotránya, nem robban fel a Falcon Heavy... autó kering az űrben – csak néhány dolog, ami előtt voltunk 2015 nyarán, most meg már az életünk, kollektív emlékezetünk része. Az autóiparban egységnyi három év nagyjából arra elég, hogy egy prémiumkategóriás extrából középkategóriás extra legyen – mondjuk arra, hogy rendes, szélvédőre vetítős HUD kerüljön a Mazda 6-ba.

A Mazdánál a stratégia része a folyamatos megújulás. Talán épp a kis gyártói helyzetből jön ez az örök frissnek lenni akarás, de amíg bírják a tempót, nekem nem fáj. Ahogy pedig a régi hirosimai intelem szól: nem elég frissnek lenni, annak is kell látszani – ezt hol sikerül hozniuk, hol nem. A 6-os második faceliftjénél a feladat mindkét részét megoldották: az extralista felzárkóztatását sikerült becsomagolni, jutott munka a dizájncsapatnak is kívül-belül. Ez itt például a teljesen újraszabott orr.

Tudom, a képpel mintha agyoncsaptam volna a bekezdés alatt összeerőszakolt gondolatmentet, de higgye el az is, aki még nem látja az újítást: ezen az orron lett dolgozva. Hogy mást ne mondjak, a hűtőrács mintája teljesen új. Nem igazították mintára pontosan az új CX-5-höz, de látszik, hogy onnan az irány, és az eddigi vízszintes csíkozás után itt ez a darabos valami. Közepén trónol a kétdimenziós Mazda-logó, mögötte a szenzorok. Rendesen átveri a szemet, még a sajtóképeket nagyítgatva is próbálom győzködni magam, hogy domborodik, pedig sík. 

Azzal se különösebben veszélyeztették a mazdás karaktert, hogy erős keretet adtak a rácsnak. Frissítésről frissítésre bánnak egyre bátrabban a krómmal. Az ős harmadik generáción még éppen odarajzoltak valamit hegyes ceruzával, amiből aztán egy pálcavékony csíkocska lett a rács körül. A 2015-ös faceliftre már bevállalták a vastagabbat, itt meg annyi a króm, hogy barnulni lehet a fényében. Kapott sokat a fényszóró is, ahova amúgy beköltözött az előd legnyomibb részlete, az aprócska ködlámpa. És ha már ott jártak, irtottak kicsit az alsó rácsból, vesszen a fekete műanyag jelszóra. 

Hátul a munka nagyrészt a  fekete műanyag elöl megkezdett irtásáról szólt. A középkategóriában valahogy sosem volt ez ciki, nem tudom, miért lett irány a Mazdánál a minél több fényezett felület. Sőt, itt most hangozzék el a legtúlértékeltebb márka neve: a homogén felületek szobrán, a tagolatlan idomok jó barátján, a Tesla Model S-en se csinálnak problémát a hátsó műanyagozásból. Pedig az most menő. Ahogy a konzervatív német prémium formatervezés csúcsán, az A6-os Audin se, szóval nem prémiumsági kérdés.

Ja, és miért is ne mutogatnák annyi négyzetcentin a fényezést, amennyin lehet? Főleg, ha Soul Red. A Mazda tradicionálisan erős ebben, a Xedos óta megy nekik a piros/vörös/bordó színirány. A Soul Red össze is forrt a kodós Mazdákkal, ebben veszik messze a legtöbben, viszont itt jön a csavar: amit a képen látsz, az már Soul Red Crystal. Ezt is megkapta a CX-5-től. Finom fémrészecskék vannak benne, sok rétegben fújják, egy irányból, rövid száradási időt hagyva... valami fura boszorkányság, de az eredmény gyönyörű. A többi nyolcféle színt mind hozták tovább az elődről, de szóljon valaki, ha lát új Mazdát Budapesten Blue Reflexben vagy Jet Black Micában.

Rögtön egy csúcsfelszerelt tesztautóval kezdünk a bemutatón. A fekete-fehérre osztott színvilág mögött kéne megfejteni, hogyan lett minimalistább, bocsánat, letisztultabb a dizájn. Nem egyszerű, mert sokat hangoztatták, hogy a belsőn többet melóztak, mint a külsőn, és csak nem vernek át. Próbálok szűk területeket feldolgozni, a kilinccsel kezdem magam mellett. Egy dizájnos rudacska, egy fém dekorcsík folytatása: szép darab. Kicsit előretolták, izgulok is, hogy a gyorsan felépült szimpátiám ne veszítsem az első nyitáskor. Csak legyen jó a fogása, ne kelljen arról írni, hogy ezek a japók is öncélú pojácák lettek, a funkcionalitást legyőzte a dizájn. ...hála az égnek, ez a hideg fém mennyei, még kézre is áll!

Oké, mi van előttem? A sarokban rögtön megy tovább a nyersfémes stílus, ez a vastag keretes szellőző meg nagyon elegáns. Optikailag ez még mindig az a csík, aminek része a kilincs is, és hoppá, befut egész a középső szellőzőkhöz. Félszavakkal mentek az utalások a bemutatón, hogy ha mikro totyogásokkal is, de lépkednek egy irányba a prémiumok felé rendületlenül, és amikor összenézem ezt a belteret a facelift előttivel, látom, számolni tudom, hol azok a totyogások.

Tényleg apróságokkal dolgoztak, a legtöbb elem a műszerfalon pár centi híján maradt, ahol volt, nem álltak neki lakberendezni, de pusztán az egy vonalba rendezett szellőzőkkel, ezzel a horizontális tagolással hozzák a becélzott minimalizmust. Az odatapasztot navi mondjuk pont maradt ugyanolyan az otromba vastag keretével együtt, hiába nyolccolos már, de attól lefele nagy a zen.

Az új kedvencem egyértelműen az új klímaszekció. A Mazdát szerencsére sose kapta el tekerő-irtási hullám, így most sem az a nagy szó, hogy maradt a gombos/tekerős klímakezelés, és nem kell hozzá érintőt tapizni, hanem ahogy a gombegyüttes oda van rakva. Rendes ellenállása van a tekerőknek, hogy az ember érezze, csinál valamit, ha autópályatempón perifériából igyekszik temperálni. Na meg a dizájn! Ha vezeklésnek szánták az előző katyvaszért, szerintem fogadjuk el.

Szóval a három év és a leszivárgó extrák. Az igazi szélvédőre vetítős head up display jó dolog, de nem biztos, hogy az extralista olcsóbb cuccai között lesz. Akinek viszont marad a műszeregység, még mindig vehet digitálisat. A full digitálisra még várni kell pár évet, de a 6-os már odáig eljutott, hogy a középső kijelzőt lehet kérni TFT-ben. Van 360 fokos körkamera, ami még messze nem 4K, inkább úgy 480p, végre ideért az ülésszellőztetés és elektromosan állítható az utasoldali ülés is. Oh, és éljenek a tízes évek: a könyöklőket elöl-hátul teleszórták USB-porttal.

Három- és négybetűs biztonsági extra is jött pár. Van kényelmi és van, amit leginkább az Euro-NCAP-os ötcsillagért pakol be mindenki. Lett sávtartó, vészfékasszisztens, hátsó keresztirányú forgalom figyelő; a radaros távolságtartó már teljes sebességtartományban működik, nem csak harminctól, és ide is átszivárgott a márkatársaktól a visszagurulás-gátló.

Csendesebb lett? Azt ígérték, de a legkönnyebben manipulálható tulajdonságról van szó, csendesítik is szépen a gyártók plusz melóval az ilyen bemutatós autókat, úgyhogy maradjunk annyiban, zajkomfortilag a bemutatós flotta tényleg gyanúsan csendes volt, de ez semmit sem jelent.

Puhának viszont puha. A Mazdánál valamiért az a taktika, hogy a generációváltás mindig kemény autóval jár, aztán a faceliftnél puhítanak. Így is történt három éve, most meg mondják ugyan, hogy az első lengéscsillapítókat 35 milliméteresre cserélték a 32-ről, hátul meg - első Mazdaként - uretán felső bekötést kapott, ami állítólag szintén rugózástompításra jó. A maradék finom rezgésekre meg rámentek azzal, hogy a kaszni kényes pontjaira plusz erősítések raktak. Akkor most stabilabb? Passz. Ha megkapjuk tesztre, és lát kátyút is, megmondjuk. 

Ha még mindig nem vagy meggyőzve, hogy ez nem volt felesleges facelift, szólok: a motorokig ért a munka. A benzinesek kis módosításokkal részecskeszűrő nélkül teljesítik az új WLTP tesztciklus károsanyag-kibocsátási normáit, ami kis gyártótól nem kis teljesítmény. A kétliteres benzines új szívórendszert kapott, így nagyobb nyomáson megy a befecskendezés, hatékonyabban melegszik. A 2,5-ös fogyasztását hengerlekapcsolásos rendszerrel próbálják csökkenteni, ami 40 és 80 km/h közt, vagy tartósan állandó sebességnél lehetséges. 

A dízelnél változtattak a dugattyúk formáján, új piezo-injektorokat alkalmaznak. Itt ugye AdBlue-rendszer csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Az új turbófeltöltővel erősebb is lett a 2,2-es dízel: 184 lóerő, csúcsnyomatéka 445 newtonméter.

A magyar piacon a benzinessel kezd a friss 6-os augusztusban, a dízel szeptemberben jön. Mivel az Euro-NCAP nagyon ráment a biztonsági extrákra, az öt csillagért már az alapfelszereltséget meg kell pakolni biztonsági extrával, így a Mazda dobja az Emotion-szintet, és Challenge-től indul a konfigurálhatóság. A ráncfelvarrás így nyilván drágulást is hoz: 8 millió 40 ezer lesz a legfrissebb 6-os alja.