Hű, de zorall!

2007.04.18. 07:43

Adatlap Kia Ceed Ex - 2006

 • 1396 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
 • 109 LE @ 6200 rpm
 • 137 Nm @ 5000 rpm
 • 5 seb. kézi
 • Végsebesség:
  184 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  6.1 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  0.0 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  0.0 l/100km
 • 4 090 000 Ft
Régen láttunk utoljára ilyet: egy 1,4-es, benzines családi autót vezetni is jó.

Mikor azon tűnődtem, mit is mondjak a Cee'd-ről - aminek a bemutatója után megmondtuk, hogy jó kis gép lesz, aztán a kölcsönbe kapott tesztautónál már egyértelművé vált, tényleg mindene a helyén van -, azon gondolkodtam, vajon mitől jó. A zenei rádiókban például a legtöbbet játszott számokból állítanak össze slágerlistát, hogy még többet játszhassák ugyanazokat.

A Cee'd-ről minden újságban, itthon és külföldön szinte kivétel nélkül csak hozsannákat lehet olvasni. Persze én is utánaolvastam, így vettem ezt észre, és az ugrott be, hogy ha most én is megdicsérem, mások véleménye alapján írom meg újra ugyanazt, ha viszont bántom, engem néznek majd hülyének, hiszen ha mindenki dicséri, csak én szidom, akkor tuti nálam a hiba. De nem emiatt nem bántom az új KIA modellt, hanem mert tényleg jó. Csak azt nem tudom, erre minden cikk szerzője rájött-e külön-külön. Én már rájöttem.

A formája alapján erős corollás rokonság érződik, ami lehet, hogy nem is véletlen. Hallottam urban legendről, mely szerint a Toyota tervezőcsapatát en bloc átszippantotta magához a KIA. Ezért lett ilyen a Cee'd, és ezért olyan az Auris, ami még emiatt késett kicsit. Nem tudom, mennyi lehet ebből igaz, hiszen mindenhol csak a magyar tervezést meg Kovács Miklóst ecsetelik. Meg hogy Zsolnán folyik a gyártás, Európában európaiaknak, bla-bla-bla.

Rossebet sem érnének, ha nem a már bevált - corollás - formába csomagolták volna. Semmit sem számítana a KIA jelentősen feljavult belső dizájnja, az anyagok szintén jelentősen javult minősége, no és persze az összeszerelési minőség, ha úgy nézne ki, mint mondjuk a korábbi Rio. De nem. Tudatos marketingelés látszata forog fenn.

Sokan dolgoznak már vásárlói tapasztalatok, sőt igények kifürkészésével, és ehhez igazítva alkotják következő modelljüket, ami így persze nagyobb sikerre is számíthat. A Cee'd egyszerűen lemásolta, ami másnál már bevált. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy ez a másolat pont akkor jelenik meg a piacon, amikor a gyártó több más dologban is előrébb lép. A sikeres forma és a jó minőség véletlenszerű találkozása egy olcsó gyártónál. Tuti befutó.

A Cee'd-et szeretni is fogja mindenki. Aranyos, kissé a Grande Puntóra emlékeztető orrával, arányos oldalsó méreteivel és felettébb corollás farával igazi dizájncsomag. A divatosan a sarkokba helyezett lámpák és a nem bonyolított vonalak magabiztosságot sugallnak, mint az öltöny-nyakkendő. Persze nem mindenkinek jön be a majomruha, de a KIA nem is a kitűnni vágyóknak ajánlja a Cee'det. Sokkal nagyobbat tarolhat a szürke állományban.

Kia Cee’d a TV-ben

H.264 | WMV (640x480, 90,9 MB) | DivX

Népítélet - Kia Ceed