Nem okoz csalódást, igaz mást sem

2007.09.22. 09:09

Adatlap Chevrolet Korea Lacetti Elite - 2004

 • 1399 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
 • 95 LE @ 6200 rpm
 • 131 Nm @ 4400 rpm
 • 5 seb. kézi
 • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
  11.6 másodperc
 • Végsebesség:
  175 km/h
 • Kombinált fogyasztás:
  7.2 l/100km
 • Városi fogyasztás:
  9.8 l/100km
 • Országúti fogyasztás:
  5.7 l/100km
 • 3 615 000 Ft

Daewoo Nubiraként kezdte, aztán az autóipar egyik nagy keresztapája, a General Motors 2004-ben kissé átalakította, a márkát Chevrolet-re, a típust Lacettire nevezte át. Arany kereszttel, anélkül, mindegy: a Lacetti vérbeli koreai. Megbízható, unalmas, néha kissé idegesítő, de jó.

A Lacetti kompakt mércével túl van már élete delén, a legöregebb példányai lassan betöltik a negyedik évüket. Csalás, kiálthatják most Önök, és is igazuk van, hiszen voltaképp a 2002-ben bemutatott Daewoo Nubira szedán reinkarnációja az új arcú, emblémájú, és immár a lépcsős hát mellett ferde, valamint kombivégződéssel is kérhető Lacetti.

Szegény egykori Daewook avatott, vagy legalábbis annak képzelt autós berkekben soha nem fogják megúszni a reflexszerű gunyoros beszólásokat a chevységgel, arany keresztekkel, meg Amerikával kapcsolatban. A kevésbé tájékozott vásárlók szemében viszont a jellegtelen logójú, kimondhatatlan nevű, bizalmatlanságot ébresztő távol-keleti műanyagautó helyett az átemblémázott Matiz, Kalos, Lacetti és az új modellek egy csapásra neves, nagy múltú gyártó termékeivé váltak.

Hogy ne legyen minden túl egyszerű, a cég csak Európában vonta egy zászló alá Lacetti-csapatait; szerte a világon mindenütt más és más néven árulja az autót. Kanadában, Mexikóban például Optra5, Indiában SRV a ferdehátú változat neve. Másutt még a márka sem stimmel, az USA-ban Suzuki Renóként, Kínában Buick Excelle HRV-ként, Ausztráliában Holden Vivaként futtatják a Lacettit, a szedánt pedig rendszerint újra csak más néven árulják. No mindegy, hagyjuk lógva ezt a szálat, a GM bizonyára jobban tudja, mit miért tesz, nézzük inkább az autót.

Külsőre mind a szedán, mind a kombi, mind tesztautónk, az ötajtós ferdehátú tetszetős, rokonszenves autó, unalmasan modernek, jó elnézegetni őket otthon a ház előtt a kocsifelhajtón, nem bántják a szemet. Köszönjük meg az Italdesignnak, hiszen a (pardon, Spark), Kalos, Evanda után ezt a Daewoot (pardon, Chevrolet-t) is ez az olasz műhely tervezte.

A mi ötajtósunk arca némileg egérszerű és jellegtelen, de a lapos orrban, keskenyre húzott szemekben, a szögletes alsó hűtőrácsban azért felsejlik egy egész pici kellemes agresszió. Profilból már dinamikusabb a forma. Szépen emelkedik a vastagon kihúzott övvonal, vele fut a hátrafelé vastagodó oldalvédő díszcsík, hangsúlyosak a sárvédők domborításai. Szépek a kilincsek, a tükrök, és szerencsére a lemezfelnire pattintott gyári dísztárcsák sem akarnak másnak látszani, mint csinos gyári dísztárcsáknak.

Ha sokáig nézzük oldalról, lassan kezd kialakulni valami hiányérzet, aztán hirtelen megvilágosodunk. A Chevrolet nem szúrt kiálló botot a tojásdad harmóniába, inkább a szélvédőbe rejtett egy fémszál-antennát. Hátulról pedig, mintha egy másik autó lenne. Tagadhatatlanul latinos a forma, a mutatós lámpatestek akár Seatról, Alfáról is származhatnának. Látványos a magasra emelt, duzzadó erőt mutató lökhárító, még a gyári 195-ös, 15 hüvelykes kerekek is kifejezetten sportosnak hatnak alatta.

A Lacetti belseje nagy meglepetés azok számára, akik koreai kompakt autót belülről utoljára még az Opel Kadett E-szériájából átemblémázott Daewoo Racer, esetleg az ezt követő Lanos idejében láttak. Mára a gagyiság, a kopogósság a múlté lett. Na jó, a műszerfal még őriz valamit az egyhangúságból, ötlettelenségből, és a nagy, négyküllős, keresztjét büszkén viselő kormány is mosolyogtató, de a műanyagok nem kellemetlenek, az ülések kialakítása, huzata, az ajtók kárpitozása pedig már-már fényűző. Legalábbis ebben a kategóriában, a versenytársak belvilágának ismeretében.

A helykínálat pedig pazar, mind széltében, mind hosszában. Kifejezetten kellemes az első fotelekben üldögélni, de az se panaszkodhat, aki hátulra kerül. A Lacetti külméreteit meghazudtolóan tágas. Átlagos, vagy akár észszerű mértékben az átlag fölé nőtt elöl ülők mögött is bőven van lábtér, fejtér hasonló langaléták számára. Honnan jön ez a temérdek hely? Megmondom: a csomagtartóból. 275 liter, és nem több jut a poggyászoknak, ami tízzel kevesebb, mint amennyit egy új Corsa kínál. Sovány vigasz, ha öten mennénk kirándulni, de azért elmondjuk, hogy lehajtott hátsó ülésekkel már akár 1,045 köbméter cucc is bepakolható.

Az autó kifejezetten csendes, se a motor, se a szél, se a futómű zaja nem tolakodó a kabinban. Hidegben a fűtés könnyen, gyorsan és pontosan beállítható, melegben segít a klíma. Bár a legolcsóbb Lacetti készült légkondicionáló nélkül, ritka a klímátlan autó a használtpiacon. Még ritkább az automata klímás, de ez nem is baj, mert az egyszerű elektronika képtelen finoman hűteni-fűteni.

A Lacetti gyártója kissé máshogy értelmezi a gyári cédés rádiót, mint a konkurens kortárs modelleknél megszokhattuk. (A legolcsóbb, Star jelzésű modellnél is alapáron jár, ha nincs a kocsiban, kiszerelte az előző tulaj!) A fejegységet nem integrálták a műszerfalba, sima DIN-es tucatdarab, viszont Elite felszereltségtől már hat hangfal, kormányra helyezett vezérlőblokk, ajtókárpitba beépített magassugárzó is járt a rendszerhez.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

Totalcar értékelés - Chevrolet Korea Lacetti Elite - 2004

Takaros, megbízható kis kompakt, ezzel az alapmotorral használtan jó áron. "Racionális kapcsolat, idõvel talán a szerelem is megjön" jeligére a kiadóba.