Egy Suzuki áráért

2001.05.28. 09:54

Egy használt 944-es olyan, mint egy barátnő. Rendszeres törődést, simogatást igényel. Ha elhanyagoljuk, hisztizik és sok kellemetlenséget okoz, amit elsősorban a pénztárcánk fog bánni. Ellenkező esetben kellemes társra lelhetünk benne, aki sok boldog percet okoz.

 
   
   

A külcsínt jórészt a 924-es változattól örökölte, a belbecs új fejlesztés, noha itt-ott jelen voltak a régi alkatrészek. A 2.5 literes soros, négyhengeres motor 163 (az USA-ban 150) LE-t teljesített. Bár teljesítménye - a mai mércével nézve - szerénynek mondható, egyenletes nyomatékgörbéje miatt jó barátja volt a sportos vezetőknek. Mind Európában, mind Amerikában sok rajongót szerzett, és ahogy teltek múltak az évek, egyre nagyobb közönség számára vált elérhetővé.

Manapság már egy egyszerű Suzuki áráért hozzájuthatunk egy ilyen gyöngyszemhez, de néhány dologra nem árt odafigyelni, ha a családi büdzsét meg akarjuk kímélni a későbbi megrázkódtatásoktól.

 
   
 

Magyarországon meglehetősen nehéz jó állapotú példányhoz hozzájutni, így elsősorban külföldön érdemes körbenézni. (www.automobile.de) Ha lehet, olyat keressünk, amely rendelkezik valamiféle karbantartási könyvecskével (szervizkönyv), ennek határainktól nyugatra jóval nagyobb a valószínűsége és a valóságtartalma. Érdemes inkább addig keresgélni, míg nem találunk egy egészben levő 944-et, mert a türelem később meghálálja magát.

Több változata létezik, a korai (1983-1985) daraboknak nincs típushibája, itt elsősorban élemedett koruk lehet probléma. Ezeknél leginkább az általános állapotot érdemes ellenőrizni. Minden példányra igaz, hogy feltétlenül meg kell nézetni egy olyan szerelővel, aki nem csak képen látott ilyet. Ez nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk.

 
   
   

Kezdjük a nézelődést külsőségekel. Ezek az autók (mint bármely más sportkocsi) fokozottan ki vannak téve a sérülésnek. Vizsgáljuk meg az illesztéseket, és ha itt jelentős eltéréseket tapasztalunk, biztosak lehetünk, hogy sérült autóval van dolgunk. Kukkantsunk be a sárvédők mögé: ha a műanyag borítás törött, vagy akár teljesen hiányzik, ez is biztos jele, hogy a kocsi már került nemkívánatos testi közelségbe egyéb autóval vagy tereptárggyal.

Nézelődésünket folytassuk a motortérben. Minthogy a 944-es galvanizált acélból készült, elég tartós darab. Talán az egyetlen potenciális rozsdagócpont az akkumulátor helye. Nézzük körbe, nincs-e rozsda körülötte, ha igen, akkor tudhatjuk, hogy gondatlan tulajdonossal van dolgunk, így valószínűleg a kocsi többi része is hasonló bánásmódban részesült.

 
   
 

Ha a motor alapjáraton nagyon rázkódik, és ez elmúlik, amikor felpörgetjuk 1200-ra, feltehetőleg szükségünk lesz néhány motortartó bakra ($100). Általában először a jobb oldal (a kipufogó felől) adja meg magát. Érdemes a Turbo-ba szerelt bakokat rendelni.

Komolyabb összeg ($5-800), ha a kuplunggal vannak problémák, ezt kipróbálással könnyedén felfedezhetjuk. Ha erős visszarúgást tapasztalunk, amikor benyomjuk illetve kiengedjuk a pedált, valószínűleg hamarosan tárcsacserére szorul a gépjármű.

 
   
   

Ezután nézzük meg az olajat. Ha inkább egy McDonalds-féle csoki shake-re hasonlít, mint a jól ismert kenőanyagra, akkor valószínűleg hűtőfolyadék keveredik az olajhoz, amit rendszerint az olajhűtő tömítésének hibája okoz. Ennek kicserélése ugyan nem túl költséges, de minden ilyen apróság információval szolgálhat az előző (illetve ekkor még aktuális) tulajról.

Érdemes ellenőrizni a szervokormány csőrendszerét. Ha szivárog, a szerencsétlen elrendezés miatt a folyadék kárt tehet a gömbcsuklóban, ami a 1985 utáni példányoknál (ahol ez a lengőkarral egybe van építetve) komoly költségeket jelent. Ugyancsak áldozatul eshet a szivárgásnak a kanyarstabilizátor rúd.

 
   
 

Ha már a szivárgásnál tartunk, érdemes körbenézni az utastérben, hogy nem találunk-e vízfoltokat. A napfénytető a hátsó ablak és a vezetőoldali kifolyónyílás hajlamos beázni, mely után a nehezen kiszáradó helyeken a víz kifejti "jótékony" hatását, ami heveny rozsdásodásban materializálódik.

Nézzünk utána, hogy a hűtővíz túlfolyó tartályon vannak-e elfehéredett csíkok, netán repedések. Ha igen, szinte biztosak lehetünk abban, hogy legalább egyszer kuktaként használták a motorblokkot. Ez semmiképpen nem jó jel.

 
   
    nem mindennapi használat közben

Miután remélhetőleg szerencsésen kiválasztottuk új kedvencünket, vessünk egy pillantást a mindennapi használat közben szükséges karbantartásra. Első és legfontosabb helyen a vezérműszíj és a kiegyenlítő szíj rendszeres (50000km) cseréje és feszességének ellenőrzése áll. Ennek elmulasztása komoly károsodást okozhat a motorban, mert vezérműszíjszakadás esetén a dugattyúk csúnyán összekuszálják a szelepeket.

A szíj maga nem drága mulatság ($30), de felszerelése embert próbáló feladat. Természetesen egy hobbi-autószerelő el tudja végezni akár otthon is, de első alkalommal nyugodtan szánja rá a hétvégét. A szíj tökéletes feszítéséhez szükség van egy Porsche célszerszámra, ennek beszerzése némi utánajárást és néhány száz dollárnyi befektetést igényel.

 
   
 

Ha már úgyis darabokra szedtük a kocsit a szíj cseréje miatt, egyúttal ejtsük meg a - feltehetően - régi vízpumpa száműzését is az örök vadászmezőkre. Ha újat vásárolunk, akkor $100-150 körül kell rászánnunk, felújítottal ennél olcsóbban is megúszhatjuk, de ezekben gyakran több az üröm, mint az öröm. Ha lehet, akkor a Turbo 944 módosított vízpumpáját szerezzük be.

Ugyancsak érdemes ilyenkor ellenőrizni a termosztátot és a vezérműszíj görgőit. Egy kis befektetéssel később sokat spórolhatunk. Jellemzően 944-es probléma, hogy az elektromos ablak szerkezete hajlamos a bekoszolódásra, elhajlásra, amitől az ablakemelő motor először nyüszíteni kezd, majd egyszer csak nem hasad tovább. Egy ilyen motor többszámjegyű tétel az alkatrészrendelési listán, figyeljünk rá oda.

A cikk terjedelme nem teszi lehetővé az összes lehetséges probléma tárgyalását, de remélhetőleg jó kiindulópontot biztosít ahhoz, hogy megtaláljuk az igényeinknek megfelelő autót.

Tisztelt SEEN!
"Magyarországon meglehetősen nehéz jó állapotú példányhoz hozzájutni, így elsősorban külföldön érdemes körbenézni."
Nagy kár, hogy a Közlekedési Fofelügyelet listája alapján (http://www.kff.hu/kff/kffjarmu/PORSCHE.HTM) nem felel meg az előírásoknak, így nem lehet levámolni! (Biztos nem én vagyok az első, aki felhívja erre a figyelmet. De sajnos a TotalCar oldalain nem lehet hozzáfűzni semmiféle megjegyzést a cikkekhez, pl. elismerést sem, ami az egyébként jó cikkhez több is kerülne...)

Üdvözlettel
Sárai József

Igen, amikor én próbáltam behozni, akkor én is megnéztem, hogy - emlékeim szerint - túl hangos a magyar szabványokhoz képest. Ennek ellenére kerültek/-nek be példányok, hogy hogyan, azt nem firtatom :) mindenesetre nekem többen is ajánlották, hogy hoznak be, ha kiválasztom.

Köszönöm a konstruktiv hozzászólást!

üdv,
[SEEN]

A szerkesztő megjegyzése:
A TotalCar cikkeihez lehet megjegyzést fűzni: írni kell egy emilt a szerzőnek, a nevére kattintva. Ő aztán továbbítja a szerkesztőnek, aki a cikkhez csatolja. Eddig is így működtünk, pl. a Fabia és Felicia tesztnél, de az is előfordult, hogy egy Boró-hozzászólást komplett cikként tettünk fel.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.