2008.03.20. 10:58

A magyar szivet megdobogtatja, hogy a legújabb esztergomi termék négy csillagot kapott az NCAP-nél. Ugyanakkor nem hallgathatjuk el, hogy fajtársai között csupán közepes eredménnyel végzett a Suzuki új reménysége.

Az új Splash az Euro NCAP törés tesztjén 4 csillagot kapott, amivel szinte azonos eredményt ért el a 2005-ös Swifttel és a és az SX4-gyel. Ezzel a Superminik középmezőnyében végzett, gyalogosvédelmi eredményével viszont lekörözte például a Fiat 500-ast és a Minit. A teszten 1,2 literes benzinmotorral felszerelt, GLS felszereltségi szintű jármű vett részt.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          

A videón nagyon megnyugtató látvány, amint a két légzsák épp időben pattan a bábuk elé - és mellé. Azt azonban minden olcsó Splasht vásárlónak tudnia kell, hogy Magyarországon oldallégzsák csak a GLX felszereltségtől jár az autóhoz.

Teszteredmények:

Összesítés: 30
Frontális: 13 Oldalsó: 16 Biztonságiöv-emlékeztető: 1
Gyermekbiztonság: 32
Gyalogosbiztonság: 19

     
  Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén   Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén   Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

A frontális csattanás után az utastér integritása nem sérült, de a műszerfal egyes részei térd- és combsérülést okozhatnak a az utasnál és a vezetőnél. Lehúzta a végső pontszámot, hogy fejlégzsák nem jár szériában a kocsihoz. Letiltható az utasoldali légzsák, így az apróbb gyermekeket az első ülésen is szállíthatjuk. A légzsák állapotának visszajelzése viszont nem egyértelmű, így ez rontotta az összképet a kikapcsolásra figyelmeztető matrica feliratának szűkszavúságával egyetemben. Az ISOFIX rögzítési pontok nem voltak megfelelően jelezve a hátsó ülésnél.

A puha, selymes lökhárító minden gyalogos álma, de a motorháztető a térdkalács magasságában könyörtelenül pusztít. A még feljebb jutó áldozatok próbáljanak a Splash középvonalában maradni, ott sokkal több esélyük van közepesnél enyhébb sérülésekkel megúszni a klandot, mint az illusztrációon fenyegető pirossal jelzett széleken.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.