Pereli a Porschét Paul Walker lánya

2015.09.30. 07:05

Hűvös reggelre ébredtünk szeptember utolsó napján, de azt mondják a meteorológusok, hogy sokat fog sütni a nap. A munkahét közepe van, szerda, ilyenkor vagyunk a legszorgalmasabbak. De a nagy sürgés-forgásban ne felejtsük felköszönteni a Jeromosokat. Kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, itt a Hidegindító!

Dízel-gate

Az autós világ legforróbb témája ezekben a hetekben kétségkívül a dízelbotrány, amely a Volkswagen kapcsán pattant ki. Erről talán már az is hallott, aki amúgy nem igazán követi az iparági híreket – feltéve persze, hogy nem egy szatyorban él, vagy nem most érkezett másik bolygóról. Például a Marsról, ahol vizet is találtak. Mindenesetre tekintsük át gyorsan, hol tart most a balhé.

  • Az egész úgy kezdődött, hogy a Volkswagen kétliteres TDI motorjai fennakadtak az ICCT vizsgálatán. Akkor közel félmillió problémás autóról szóltak a hírek. Bővebben >>>
  • Szép lassan borult a bili, a németek pedig jobbnak látták beismerni, hogy tizenegy millió autóval csaltak, méghozzá szoftveresen hamisították meg a kibocsátási értékeket. Bővebben >>>
  • Ahogy arra számítani is lehetett, a Volkswagen vezérigazgatója, Martin Winterkorn belebukott a sztoriba (és lemondta budapesti előadását is), helyét Matthias Müller vette át. Őt nem irigyeljük most. Bővebben >>>
  • A német kormány ultimátumot adott a VW-nek: vázolják fel megoldási javaslataikat október hetedikéig. Bővebben >>>
  • Nem meglepő az a tegnap hír, hogy a Volkswagen visszahívja az érintett autókat. Külön mérnökcsapatot küldenek az Egyesült Államokba, hogy minden rendben menjen. Nem lesz olcsó mulatság. Bővebben >>>
  • Közben persze az is kiderült, hogy nemcsak a VW dízeleivel lehetnek gondok az emissziós teszteken. A The Sunday Times vizsgálatairól itt, a német ADAC vonatkozó tesztjeiről pedig itt írtunk.
  • A Kossuth Rádió 180 perc című műsora nyomán az Index azt is megírta, mintegy kétmillió, Győrben gyártott motor kapta meg a trükközős szoftvert. Bővebben >>>
  • A német óriásvállalat egyik vezetőségi tagja, Olaf Lies szerint többen már egy évvel ezelőtt is tudhattak a szabálytalanságról. Azt mondja, nekik személyesen is felelősséget kellene vállalniuk a történtekért. (autocar)

Autóipari hírsaláta

  • Beperli a Porschét Paul Walker lánya. A Halálos iramban filmek tragikus körülmények között elhunyt sztárjának gyermeke most tizenhat éves, és ügyvédje szerint apja konstrukciós hibák miatt nem tudott kimászni a balesetet szenvedett járműből. (motorauthority)
  • Megosztaná gyorstöltő-hálózatát a Tesla. Bár az autósokat korábban már megpróbálták visszafogni, most úgy tűnik, más gyártókkal szövetkezhetnek. Egyelőre csak annyit tudni, hogy európai, de nem német márkáról lehet szó. (leftlanenews)
  • Sztrájk fenyegeti azt a missouribeli üzemet, ahol F-150-eseket és Transitokat is gyártanak. A szakszervezet képviselői ugyanis nem tudnak megegyezni a Forddal. (autonews)

Anno – szeptember 30.

  • 1955-ben ezen a napon halt meg James Dean. A népszerű hollywoodi színész autóbalesetben vesztette életét, Porschéjával éppen egy autóversenyre tartott Kaliforniába.
  • 1968. szeptember 30-án mutatták be a Boeing 747-es utasszállító repülőgép prototípusát.
  • 1997-ben született, tehát éppen ma 18 éves a jelenlegi Forma-1-es mezőny legfiatalabb tagja, Max Verstappen. Édesapja, Jos szintén az F1-ben versenyzett.
  • Ha már Forma-1: futamokat is rendeztek ezen a napon. 1979-ben Kanadában Alan Jones, 1990-ben Spanyolországban Alain Prost, 2001-ben az USA-ban Mika Häkkinen, 2007-ben Japánban pedig Lewis Hamilton nyert.

Totalcar retró

  • 2002-ben ezen a napon teszteltünk dízel Peugeot 206-ost.
  • Kíváncsi, milyen a V2-es hangzavar? Akkor ide kattintson, és olvasson a Nysa csettegőről.
  • A hatos Golf bemutatóján 2008-ban jártunk, Csikós Zsolt cikke pedig nemcsak az újdonságokat mutatja be, hanem egy kis Golf-történelmet is mutat.
  • Három éve Sipos Zoltán és Rézmányi Balázs belépett egy amerikai műhelybe, ahol egészen véletlenül épített autókba botlottak.

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszor)

Kedvenc tesztkérdésem

A mellékelt képhez tartozó kérdés így szól: hol kell pontosan megállni, ha ezt a jelzést látja?

Azért érdekes a felvetés, mert ha útkereszteződésben találkozunk a STOP táblával, akkor a KRESZ szerint - ha van - az útburkolati jel előtt kell megállni. Ennek hiányában olyan helyen, hogy a keresztező forgalom jól látható legyen. Tehát nem a táblánál!

Ez a közúti járművek esetében elfogadható megoldás, hiszen a védett úton érkező járművektől elvárható, hogy a kereszteződésbe "belógó" jármű elejét kikerüljék. Ezt viszont a síneken közeledő vonattól már nem várhatjuk el. Ezért amikor vasúti átjáróban találkozunk a STOP táblával, akkor a biztonságos megállás helye mindig a tábla vonalában van, tehát megállni is itt kell. Nyilván a közútkezelő feladata ebben az esetben, hogy a táblát úgy helyezze el, hogy a megállás helyétől, azaz a táblától a vasúti pálya jól belátható legyen.

További tippek és tanácsok a Kreszklub oldalán.

A TC hasábjain

Tegnap

  • Juke-ra éhes, de csak Dusterbe harap, mi az? Nem más, mint a Ssangyong Tivoli, amelyet Csikós Zsolt tesztelt.
  • Filléres móka a faluvégen, jó társaságban. Csoda, hogy receptre még nem írják fel a Farolást, amelyről Vályi Pista írt a Belsőségen.

Ma

Közlekedési koffein

  • Drágább lett a gázolaj, két forintot emelt az áron a MOL. A benzinesek viszont fellélegezhetnek, ott nem volt változás. Előbbi üzemanyag országos átlagára 345-346, utóbbié 337-338 forint. (MTI)
  • Az M1-es autópályán Budapest felé a 81-es km-nél az M5-ös autópályán pedig ugyancsak a főváros felé az 58-as km-nél is árokba hajtott egy kamion. A műszaki mentésük napközben várható, jelenleg nincs fennakadás. (Útinform)
  • Hegyeshalomnál, az M1-es autópályán zavartalan a forgalom, viszont az 1-es főúti átkelőt a gépjárművek továbbra sem használhatják. (Útinform)
  • Röszkénél, az M5-ös autópálya átkelőjénél sincs fennakadás, de az 5-ös főúti átkelőhely még zárva van. (Útinform)
  • A magyar-horvát határon az M7-es autópálya letenyei átkelőjénél rendben halad a forgalom, nincs fennakadás, ugyanakkor a 7-es főúton egy sávot továbbra is zárva tartanak. (Útinform)

Cukor

  • Autókölcsönzőből loptak ismeretlen tettesek Budapesten. A kulcsokat a recepciós pultról emelték el, a rendőrség meg persze keresi őket. (police.hu)
  • Most pedig nézzék meg, hogyan veri szét Audi Q3-asát egy kínai nő. Állítólag azért, mert az túl kicsi neki. A férjétől kapta.

Kerüld el a dugót!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be, hová indul ma.

A nap száma

A The Box Tops rockegyüttesre ma már talán kevesen emlékeznek. 1967 szeptemberének végén azonban The Letters című számuk vezette a slágerlistákat.

A nap képe

Ha már úgyis visszamentünk 1967-ig: íme, havas környezetben az akkori Év autója, a Fiat 124. Ebből lett aztán a Zsiguli, persze számos átalakítás után. Tavaly össze is hasonlítottuk az olaszt az orosszal. A Lada egyébként hamarosan visszatér Magyarországra – na, nem a kereklámpással. A Fiatnál pedig a 124-es típusjelzést támasztják fel.