Unom már, mint a bokszer Porschét

2009.12.06. 02:00
13 hozzászólás

Álljunk meg a hegyen, nézzünk körül, mintha pásztorok lennénk, vagy ráérő, kiránduló nyugdíjasok. A nők a boltokat kajtatják, kell a csoki az unokáknak, kell beléjük vitamin is, nőjenek. A férfiak a talponállóban melegednek, leheletük édes. Tudták, hogy a pálinkafőzők védőszentje maga Szent Miklós?

A férfiak kabátja rozsdás vasszagú, a műhelyből jöttek. Nincs baj a melóval, nem kell őrülten hajtani, nyugalom van és korrodáló gépipari hagyományok. Na meg persze hideg, kell is a pálinka, meg az egykoronás, csíkos aljú dubcsek-kifli. Treszka is kell, meg gyiabolszká – enni kell, inni meg muszáj. Arcuk ugyanolyan pirospozsgás, mint a Mikulásé, mindet fűti a szesz, viszi előre a bioetanol.

Fentről alig látszik a kis zsindelyes falu, lentről alig látszik a szán meg a rének. Csak egy gyerekecske néz föl. „Nézd anyu, ott repül valami!” – persze ez igazából nem így hangzik, ha ott állnánk, azt hallanánk, hogy pogyívej maminko, tamhle nyeco letyí!

Honzo sem bámulja sokáig az eget, ő is a lubinaiakkal tart: a falu végéről jellegzetes morajlás hallatszik. Ez bizony egy kis V8, ismerik a hangját, itt készült a dombon túl a koprivnicei Tatra gyárban. Az Eccora cég szérűjéből előmászik valami furcsa csótány. Jól szól a T87-es személyautó kettőkilences léghűtésese, csak ennek sítalpa van, kerek kabinja, seggére forgó bödönt meg valami éktelen propellert szereltek.

Ez a V855. A Mikulás is megbámulja. „Hogy mikre nem képesek ezek a csehek!” – ingatja a fejét, de el tudja képzelni, ahogy ebben száguld a havon. Igaz, hogy nem új konstrukció, de nyolcvanat tud a németek által ’41-ben megterveztetett hójáró. Úgy gondolták, hogy a keleti hadjárathoz ideális lesz, ebben melegben és sebesen utazhatott volna a megannyi obersturmführer.

Jó dolog a rénszarvas, de Mikulás már úgy néz rájuk, mint Porsche fejlesztők a farmotoros bokszerre – már rég találni jobbat, de mit lehet tenni: a vevők ezt követelik. Nem mondja ki hangosan, nem akarja, hogy szegény állatok megtudják. Igaz, talán nekik is jobb lenne a fűtött istállóban, mint itt fönn, rúgva a téli köd szürke bodrait.