Megvesztegethetetlenségeskedéseitekért

2011.06.27. 18:05
71 hozzászólás

 

Legalább tizenöt vodkát ivott aznap este egy bárban az a tiroli férfi, akinek egy közúti ellenőrzésnél érthető okból azonnal bevonták a jogosítványát. Mivel társa is komoly alkoholos befolyásoltság alatt állt, az osztrák rendőrök megpróbáltak segíteni a hazajutásban. A megállított autóba beszálló egyenruhásnak azonban nem volt gyakorlata automataváltós autók vezetésében, így csak az első kereszteződésig jutottak, ahol a kuplung helyett bal lábbal reflexszerűen a fékbe taposott. A hirtelen fékezés miatt a járőrkocsit vezető kollégája pedig annak rendje és módja szerint le is zúzta a kocsi hátulját.

Az 52 éves tiroli férfi ekkor úgy érzete: egálban vannak, és visszakérte az imént bevont jogosítványt, cserébe felajánlva, hogy „elfelejtik” a balesetet. A segítőkész rendőrök azonban ragaszkodtak a rendes ügymenethez, így feljelentés, a múlt héten pedig ítélet született: a két részegnek összesen több, mint ötezer eurót (1.3 millió forint) és kilenc hónapnyi felfüggesztettet osztott ki a bíróság.

Még furcsább annak a fiatal rendőrnek az esete, akit tavaly ítélt csaknem kétmillió forintnak megfelelő büntetésre az osztrák bíróság egy láda sörért, amiből egy cseppet sem fogyasztott. Ifjú hősünk épp a belváros utcáit járta tilosban parkoló autókra vadászva és hamarosan fel is tűnt neki egy fekete BMW. Már írta is a feljelentést, mikor észrevette a visszapillantón lógó kis rendőrségi zászlót.

Gondolván, hogy egy kolléga autójába botlott, végül mindössze egy cetlit hagyott az ablaktörlő alatt: „egy láda sör lesz” felirattal. Pechjére nem rendőr volt az illető, aki szó szerint értelmezte a felszólítást, és még aznap megjelent a kapitányságon egy láda sörrel. Bár a rendőr és a tilosban parkoló BMW vezetője is poénnak szánta a dolgot, az osztrák bíróság nem viccelt, és hivatali visszaélés miatt ítélte el a rendőrt.