BRZ vs. GT86 - van különbség?

2012.10.21. 17:09
37 hozzászólás

A dániai Tannisbyben, az Év Autója zsűritagjai számára szervezett teszten jó pár autót kipróbáltunk Csikóssal. Ezek a ma kapható legjobb autók, már csak azért is, mert az új autó mindig jobb, mint a régi. Legalábbis ezt hisszük. Mert csendesebbek, kényelmesebbek, nagyobbak és biztonságosabbak.

De az autózás nem ebből áll, legalább az emberiség pár százalékának a szemében.

DSC 0428

A Tannistest hetvenvalahány autója között mindössze négy autó volt, amely nem ezt az elvet követte, ebből három gyakorlatilag ugyanaz. (A negyediket még nem árulom el.) Kettő GT86 – fehér és narancs színben – továbbá egy Subaru BRZ, amely úgymond hangolásában különbözik a Toyotától. Akik nézik a Facebook-oldalunkat, azok tudják: Csikóssal megegyeztünk, hogy minden napot velük zárunk, ott, ahol még rajtuk kívül hatvan-hetven másik slusszkulcs várja, hogy leakasszák a kulcsszoba faláról.

IMG 4379

Hogy mi az eltérés? Mi annyit állapítottunk meg, hogy a Subarunak teljesen szabvány belső tükre van, a Toyotának meg klassz retró dizájnú. Továbbá a Subaru jónak látta a sima kályhaezüst műszerfalbetétet, a GT86-ban ugyanott karbonutánzat van. Hivatalosan más a futómű hangolása is, de erről a dán utakon tapasztaltak alapján nem nyilatkoznánk.

DSC 0291 b

Viszont nekem elsőre az volt a benyomásom, hogy más a hangjuk, fordulaton. Egészen pontosan, mintha ötezer fölött mintha a Toyota hangjában lenne egy kis ércesebb felhang. Ezért határoztam el, hogy felveszem mindkettőnek a hangját. Igaz, csak mobillal, de hátha...

Először nézzük Subarut! Ezt még egy kicsit elbénáztam, mert nem kapcsoltam ki teljesen az ESP-t, mindössze sportos üzemmódba raktam, de ez ne tévesszen meg senkit.

Eztán, másnap este, már teljesen kikapcsolt kipörgésgátlással készült a felvétel a GT86 hangjáról.

Bevallom, ekkor elbizonytalanodtam. Segítség! Lehet, hogy tök ugyanolyan a két kocsi hangja?

Mondjuk, nekem így is jó.

(Ui: sokan kérdezik, mikor írjuk meg a GT86-os/BRZ-s kalandjainkat, de végül abban maradtunk, hogy erről már mindent megírtunk (a cikk itt olvasható), amit lehet. És mindent letévéztünk, amit érdemes.)