Hétvégén megint Traktormajális!

2013.05.09. 05:50
30 hozzászólás


Nem hinném, hogy létezik bármiféle autók, traktorok, motorok, pöfögő, csettegő, zakatoló gépek iránt érdeklődő ember Magyarországon és a környékén, aki ne hallott volna a Bokor községben évente tartott Traktormajálisról.

DSC 4650

A Traktormajális ugyanis nem a traktorokról szól. Azaz...van ott traktor bőven, talán sehol nincs egyszerre ennyi és pláne ennyiféle Európának ebben a szegletében, ez tény. Aki tehát traktort akar látni százévestől egyévesig, kicsitől nagyig, egytől hathengeresig, izzófejestől összekerékhajtásúig, álldogálótól szántón át szlalomversenyzőig, annak természetesen Bokorban a helye. De akik ilyet akarnak látni, azok már úgyis tudják, hiszen a Majálist 2002 óta rendezik meg, azóta kötelező programmá vált minden rendes gépi érdeklődésű ember éves terveiben.

DSC 4623

De a látogatók többségét nem a traktorbuzik, hanem hétköznapi emberek, családok, baráti csapatok, motoros klubok, kirándulók adják. Azok, akik tudják, hallották, avagy csak sejtik, hogy Bokorban eltölthetik azt a napot, amire utána egész évben emlékezni fognak. Bokornál jobb rendezvény talán az egész naptárban nincs, és ez nemcsak a gépagyúakra vonatkozik, hanem az irodalomtörténészekre, a halbiológusokra és a miniszteri titkárokra is. Sőt, a feleségeik, csajaik, titkos barátnőik, gyerekeik és nagyszüleik ugyanúgy fogják élvezni. Ez egy népünnepély.

DSC 4708

Amióta pedig a község nem csak a Majálishoz közeli magánemberek összekuporgatott vasaiból és előtte lelkes, de utána leginkább el-eltünedező szponzorok pénzéből állja a rendezvényt, hanem az Axiál teszi bele a pénzét, a korábbi rettenetes tömeg a lacikonyháknál, a Toi-Toi-jok előtti sorok, a parkolóhelyekhez vezető dugók is mind megszűntek. Bokor úgy lett embereket és tömegeket megmozgató, régióhírű, vérprofi esemény, hogy valahogy háborítatlan tudott maradni az a kedves, menzeli bája, ami már a legelejétől megvolt. Valószerűtlen, mégis így történt.

DSC 4669

Idén május 11-e az időpont, s ugyanúgy délelőtt 10-től tart a buli, mint eddig mindig. A helyszín egy kicsit ismét odébb mozdult, mert a Majális két-háromévente kinövi a korábbi mezőt és a környező dombokat – most a 136 lakosú Bokor bejáratánál, egy húszhektáros legelőn terülnek és szántanak a traktorok, zakatolnak a csettegők, rakodnak a homlokrakodók, zörögnek láncaikkal a szovjet bulldózerek, csühögnek a stabilmotorok. Notórius navihasználoknak: É 47.937162, K 19.547038. A veteránautóknak külön parkolót tartanak fenn, igaz, az eddigi tapasztalatok alapján tanácsos korán érkezni, mert akad, hogy az újautósok teliparkolják.

DSC 4657

Megy majd egész nap a közvetítés a 92,4 MHz-en aznap végig fogható Traktorrádión is, nem kell a hangszórók tövében csücsülni annak, aki mindent hallani akar. Az idei fókusz a Hofherr és Dutra traktorokon lesz, ezekből a szokásosnál is nagyobb felhozatalra készülhetünk. Csak egy közel kéthetes számot tudunk: addigra 45 veterán traktort regisztráltak a jelentkezők. Meglesz-e vajon a kétszáz a végére?

DSC 4636

Részletes program a www.traktormajalis.hu-n olvasható. Azt már tudom, hogy minimum a fél Totalcar ott lesz, de lehet, hogy majdnem az egész - és szerintem önök is mind egy szálig. Ja, a 21-esről való lekanyarodás után az odavezető út csodás, motorosoknak, kabriósoknak, veteránautósoknak és -buszosoknak különösen ajánlott - elég talán annyit mondanom, hogy Hollókő is ott van egy khm, kőhajításnyira.

A képek a 2012. májusi Traktormajálison készültek.