Így szellőztess!

2016.07.29. 14:58
52 hozzászólás

Nem mindenki szeret májustól szeptemberig felhúzott ablakú, zúgó klímájú autóban ülni. Nincs kifogásom a légkondi ellen, sőt, de ha csak tehetem, az ablakok lehúzásával teszem az utasteret elviselhetőbbé. Városban még nagy kánikulában, még olyankor is, mikor megy a klíma, beengedem a menetszelet a kocsiba, mert így nem kapok hősokkot, mikor kiszállok.

Hosszú évekig háromajtósokkal jártam, így nem tudtam azzal kísérletezgetni, a hátsók lehúzásával milyen hatást lehet elérni – maximum kibillenteni lehetett őket. Egy ideig volt olyan kocsim is, amiben mind a négy ablak tekerős volt, azokkal meg ugye nehéz menet közben tesztelni, hogyan jobb a légáramlás. De amióta körbe-villanyablakos autókkal járok, már csak a legritkább esetben eresztem le csak a saját ablakomat. Ha mindet letekerem, az szinte kabriózás – mínusz a napszúrás –, de ez komoly cúgot csinál az utastérben, nagyobb sebességnél simán kiviszi a szél a hátsó ülésre dobott papírokat. Egy idő után viszont észrevettem, hogy ha a lehető legkevesebb huzatra vágyom, akkor mindig csak az azonos oldali ablakokat szabad letekerni. És lehetőség szerint egyforma mértékben. Persze vannak klassz műanyag légterelők is, azokkal is lehet huzatmentesen szellőztetni, de akinek nincs ilyesmi az autóján, jó, ha tudja a trükköt.

Hogy korábban miért nem tűnt fel, miért nem mondta senki, hogy ezt így kell, nem tudom – a szerkesztőségben sokan nem is értették, mi ebben a módszerben a különleges, mert ők már gyerekkoruk óta így szellőztetnek, apukájuk is megmondta, hogy így helyes. Persze az is lehet, hogy minden családban saját tradíciók vannak, mert ugye régen sok autóban egyáltalán nem lehetett letekerni a hátsó ablakot, megint másokban csak félig lehetett csak leereszteni. Önöknek van saját, bevett szellőztetési trükkjük, apáról fiúra szálló hagyományként ápolt huzatmentesítő fogásuk? Osszák meg velünk kommentben!