Aszfaltpattanással Afrikába

2017.07.23. 10:56
11 hozzászólás

Meglehetősen kedvelem az expedíciós járműveket, volt szerencsém barátkozni az Afrikát és a Közel-Keletet megjárt LT-vel, néha beszámolok a házilag készített orosz sarkjáró autókról, szóval nem túl meglepő, ha az internet bugyraiból újabb és újabb homok, hó és bármijáró járművek bukkannak fel a monitoromon.

A most felbukkanó mondjuk elférne a korábban említettek bármelyikének rakterébe és még maradna is hely. Ha expedíciós autóra gondolunk, mindenki előtt valami naaagy, becsövezett terepjáró sejlik fel. Viszont két fiatal, Gijs Dekker és Gregor Schreiber úgy gondolta, elmennek Hollandiából Gambiába és erre a legalkalmasabbnak egy Fiat 500-at gondoltak.

Miért éppen 500-as?

Gijstől szemmel láthatóan nem áll távol az olasz kisautós stílus, hiszen korábban egy 69-es Autobianchi Quattropostit épített át, sőt már gyerekkori fotóin is Fiat 500 blokk társaságában látható, illetve a családban olyan furcsaságok is előfordulnak, mint a Ferves (FERrari VEicoli Speciali) Ranger, ami egy elképesztő öszvér a 60-as évekből (Felfüggesztés és fékek Fiat 600, motor 500F, kapcsolók Maserati, világítás egy része Lancia, ülések 850 kupé. És összkerekes.).

Mivel az autó nem túl nagy, de legalább nagyon kicsi, így minden plusz tárgynak többfunkciósnak kell lennie, így például a két trepni pillanatok alatt étkezőasztallá vagy satupaddá alakítható.

A kocsin nem túl meglepő módon főleg a hűtés a probléma, bár extra hűtőnyílásokat csináltak, Marrakeshben a 40 fokban azért meg kellett állni néha egy teára, amíg hűlt a motor. Az autó dupla kéziféket kapott, így feltalálták a SUV-okban lévő villanydifi manuális verzióját. A kocsira került még csomagtartó, fények, vonószem, illetve felújították a motort is.

Május elején indultak, Európát átszelve Marokkóba hajóztak. Onnan Nyugat-Szaharán keresztül Mauritánia és Szenegál érintésével jutottak el Gambiába. Most már visszafele tartanak, jelenleg Spanyolország útjait szelik. Az úton egyelőre egy komolyabb meghibásodás akadt, egy váltóhiba képében, ami egy 45 éves kisautótól az eddigi 12 150 km alatt nem is olyan rossz eredmény.

És minek mentek oda? Gijs saját bevallása szerint egy Délkelet-Ázsiai túráján olvasott egy könyvet (Gert Duson - Een vreemde eend in Afrika), amiben két belga kalandor átszelte a kontinenst egy Citroën kacsával, és ez inspirálta.