90 éves lett a holdjáró magyar építtetője, Pavlics Ferenc

2018.02.03. 02:38
0 hozzászólás

Ma kereken kilencven éve, hogy a vasi Balozsameggyesen megszületett az ember, akiből a holdutazás egyik kulcsembere lett. A forradalom, egy szerencsés emigráció, sok szorgalom és szerencse kellett hozzá, hogy a nyugdíjas éveit manapság Kaliforniában élő Pavlics Ferenc legyen, akinek autójával először és eddig utoljára autózzon az emberiség egy idegen égitesten.  

12046651 dab23f3a12b8e38531ca1719ff70e5cd wm

Minden, amit a 90 éves Pavlicsról tudni érdemes

A születésnap alkalmából összeszedtünk fél napra elég olvasni- és néznivalót a huszadik század egyik legnagyobb hatású magyarjáról.

  • Másfél éve, hogy megírtuk ezt a tartalmas posztot életútjáról, arról, hogyan lett Amerikába angol nyelvtudás nélkül érkező fiatal mérnökből a General Motors és a Boeing közös holdjáró-projektjének első embere.
  • Tavaly decemberben, az Apollo-17 utolsó holdi napjának, egyben a Lunar Roving Vehicle utolsó csapatásának 45. évfordulóján írtunk róla, milyen volt Pavlics autójának utolsó útja a Holdon. 
  • Íme a Gépek a Holdon-sorozat holdjáróról szóló epizódja, amiben többek közt Pavlics maga meséli el, hogyan jutottak el az első makettektől odáig, hogy az űrhajósok kilométereket autózzanak LRV-kkel a Holdon.
  • A neten található kevés interjú közül a messze legtartalmasabbat a termeszetvilaga.hu őrzi Pavliccsal. A világháború alatt végzett tanulmányokról, az '56 utáni menekülttáborokról és a holdjárós munkáról hosszan itt olvashatsz
  • Egy kevésbé tartalmas, ellenben az előzőnél frissebb interjú a Puli Space honlapján Pavliccsal, itt ni.
  • Ehhez itt meg ugyan kell az angoltudás, de ha az megvan, tetszeni fog: Pavlics meséli el benne az életét a balozsameggyesi gyerekkortól odáig, hogy a menekülttáborból felvették őt a General Motors-hoz:
  • Ez itt szintén angol, és szintén nagyon jó mesélgetős videó. Ez már kimondottan a holdjáról szól, arról, ahogyan Pavlics látta az egész projektet belülről/felülről:

Boldog kilencvenediket a holdjáró atyjának!