Hallottak már a Moszkvai Szolgálati Jármű Parádéról?

2019.09.16. 17:17
0 hozzászólás

Ha egy mondatban szerepel Moszkva és a felvonulás szó, sokaknak feltehetően hamarabb ugrik be a Vörös tér és egy seregnyi tankot komoly tekintettel figyelő politikus, mint a Moszkvai Szolgálati Jármű Parádé. Pedig utóbbi lényegesen barátságosabb és kevésbé fenyegető program.

A Parádé nem árul zsákbamacskát, pont arról szól, ami a neve is. Lényegében a külön ünnepnek számító Moszkvai Városi Nap részeként felvonul a tűzoltóság, a rendőrség, a mentőszolgálat, a helyi BKV és még sok egyéb közszolgálati szervezet gépparkja, látványos kötelékbe rendeződve Moszkva legnagyobb körútján.

A felvonuláson többnyire jelenleg is üzemelő Kamazok, Ural teherautók és GAZ kisbuszok haladnak lépésben a széles úton, de a Moszkva folyó vizén is parádéznak a tűzoltóhajók és mentőhelikoptereket is meg lehet nézni közelebbről. További érdekes látnivaló, hogy modern gépek mellett hibátlan állapotban megőrzött veteránokat is kiállítanak, köztük sok olyan ősöreg buszt, amiket még a GM-től a második világháború után megvett tervek alapján építettek.

A Jalopnik idevágó cikke szerint bár a rendezvény témája alapvetően semleges, kritikusai szerint ez is csak egy politikai erőfitogtatás, az igazi célja, hogy demonstrálja az állam és a bürokrácia mindent elérő hatalmát. Az ellenzők szerint ennek tudható be az is, hogy helyszínül pont azt a városrészt választották, ahol a legnagyobb kormányellenes tüntetések zajlottak az utóbbi években.

Lehet jobb is inkább gyermeki szemmel nézni a több száz izgalmas járművet, miközben nem tudjuk eldönteni, hogy melyiket vezetnénk a legszívesebben. Ha egyébként hasonlóan kellemes dilemmával szeretne szembesülni kicsit közelebb, érdemes elnézni a Totalcar Parkoló Parádéra .