Nénónénónénó, kié a legmenőbb mentőautó?

2020.10.31. 17:59 Módosítva: 2020.12.07. 13:07
4 hozzászólás

A pályázat lezárult, gratulálunk Zsigmondnak!

Múlt héten megírtuk, hogy a Rolls-Royce nemzetközi rajzpályázatán egy magyar kislány is nyert, és rögtön meg is hirdettük a saját, hiénás verziónkat. Az olvasókra bízzuk a döntést: válasszák ki a leginnovatívabb, legszebb, leghatékonyabb, leglegebb mentőautót, és tegyenek boldoggá gyermeket, büszkévé szülőt. Nézzük, milyen rajzok születtek, és melyek azok a funkciók, amik eddig esetleg rejtve maradtak a mi felnőtt, homályos elménk elől.

A mentők munkáját leginkább a dugók és a lehúzódni csak lomhán képes autósok nehezítik meg - ezt a gyerekek is tudják/látják. Több pályázónál is ez volt az a rendezőelv, ami köré a koncepció épült: Zsigmond a kocsiszekrényt emelő-berendezéssel látta el, ami a nagy szabadmagasságú permetezőgépekről lehet ismerős.

Barni ennél eggyel tovább ment, külön rakéta-egységet telepített a tetőre - ha nem ragaszkodunk a sugárhajtáshoz, megkapjuk az elsősegélycsomaggal és AED-vel (automata külső defibrillátor) ellátott drónokat, már csak egy dedikált platformot kell kialakítani a Sprinterek és Crafterek tetején. Érdekes, hogy mind Barni, mind Zsigmond rajzán feltűnik a maszk/kesztyű/injekció-ágyú ötlete - ajánljuk a funkciót a Magyar Mentőszolgálat figyelmébe, mint innovációs lehetőséget.

Virág inkább a Miyazaki-vonalat képviselte, lábakkal és szárnyakkal látta el az egységet, így szükség esetén legalább olyan gyorsan tud közlekedni a mentő, mint a Totoróban a Macskabusz. 

Benedek egy összeszedett és koherens dizájnnal nevezett: a kétéltű jármű összegyűjti a levegőben terjedő kórokozókat, hogy meg lehessen állapítani, melyik az éppen aktív vírustörzs, emellett a "beteg beszállóhelye" megfogalmazás - eleve feltételezve, hogy a páciens erre önerejéből képes -  hordoz valami megfoghatatlan, tiszta optimizmust, amire 2020-ban nagy szükség van.

Ismeretlen szerző műve a National Ambulance Service rohamkocsija, ami egy konvencionálisabb szerkezet, de minden kötelező elem szerepel rajta, ami normál körülmények között szükséges lehet.

Alexandra egy céleszközt tervezett, kimondottan olyan helyszínekre specializált jármű lett a Furgi, ami lépcsőkön, vagy hiányos macskaköves úton is tud közlekedni. Bár a sugárhajtóművet ebben a kontextusban mi egy kicsit túlzásnak tartjuk, a szülést viszont biztos elősegíti a kombó.  

Dani is felsimerte a mentőautó két sarkalatos pontját: fő a láthatóság és a stabilitás - a tervező ezt a villogók és a kerekek számának maximalizálásával oldotta meg, miközben a beteget mélyen a jármű belsejében helyezte el, aki így egy esetleges ütközés esetén is biztonságban marad.

A pályázókat abc-sorrendben írtuk, hogy ne lejtsen a pálya azoknak, akik előbb szerepeltek a listán:

Kinek a rajza a leglegebb?