Egy emlékezetes balesetük roncsait árulja Colin McRae navigátora

2021.05.06. 10:54
0 hozzászólás

Idén lesz húsz éve, hogy a 2001-es rali-világbajnokság véghajrájában, egy walesi erdőben rommá törte Ford Focus WRC-jét Colin McRae. A skót világbajnoktól nem volt ez szokatlan akkoriban, az viszont nem megszokott, hogy egy ilyen baleset törött alkatrészeit évtizedeken át őrizgessék. McRae navigátora, Nicky Grist megtette: eddig az irodája díszei voltak, most eladja őket. 

Bár az utána következő generációban akadtak nagyobb roncshalmozók nála (Jari-Matti Latvala, Kris Meeke), a ralisport emlékezetében még mindig Colin McRae a nagy autótörő. A 2007-ben helikopterbalesetben elhunyt világbajnokra korán ráragadt a McCrash becenév, és még ha bukott is nem egy nagyobbat annál, amit a 2001-es Brit-ralin produkált, mégis ez talán a leginkább emlékezetes, ezzel bukta el ugyanis abban az évben a rali-világbajnoki címet. 

McRae Fordján nem nagyon maradt ép elem, bár a két oldalajtó még egész jól járt. A motorháztető és a csomagtérajtó már kevésbé, de talán épp az ő állapotuk az, ami még ekkora távlatból is érezteti az ajánlattevőkkel, hogy nagy dolgoknak volt tanúja ez a fémkupac.

Megvenni csomagban lehet a négy elemet, a collectingcars.comon fut az árverés, ahol bárki licitálhat a ralitörténelem megnyomorgatott, karcos emléktárgyaira. Itt-ott még a bukfencben begyűjtött walesi sárból is maradt rajtuk valamennyi, ami vélhetően inkább áremelő, mint taszító tulajdonság. Május 14-én zárul majd a licit, eddig 4600 font (1,8 millió forint) a legnagyobb ajánlat.