Önszintező biliárdasztalt épít a Bugatti - jachtokhoz

2021.05.09. 10:10
4 hozzászólás

Nem nehéz elképzelni, hogy Roman Abramovich mérgében egy Makarovval a plafonba ereszt néhány golyót, mert holmi nyomorult mediterrán hullámok miatt a középső lyukba kanyarodott a fekete nyolcasa. Bár az igazi sikk a márvány, a fa és a bőr, a Bugatti magára vállalta a feladatot, hogy modern anyagokkal és technológiával segítsen a kétségbeesett milliárdosokon: karbon biliárdasztal kínál 300 ezer dollárért (89 millió forint), ami automatikusan vízszintben tartja magát.

A projekthez a spanyol IXO adta a szaktudást, fő profiljuk ugyanis a szupersportautók karbonba öntése: előbb darabokra szedik az adott modellt (Ferrari F50/Lamborghini Aventador/Ferrari 488 GTB szerepel a honlapjuk), majd a lemezeket lemásolják szénszálból. A prémium asztal persze nem csak egy karbon héjból áll, sok egyéb drága matéria is felhasználásra kerül: a szerkezet alumínium és titán, a zsebek rozsdamentes acélból készülnek, a kötőelemek szintén titánból, az oldalsó fiókok pedig szálcsiszolt, eloxált alumínium burkolatot kapnak.

A sajtóanyag szerint minden felület, amit a golyók csak érinthetnek, Iwan Simonis 860 posztóval és ugyanazzal az Ausztriában készülő Aniline bőrrel van beborítva, amit az autóiban is használ a Bugatti. Az asztalhoz jár egy delikát kis aludoboz, benne egy pendrive-val, ami az asztal gyártási folyamatáról tartalmaz képeket és videókat. Az egyéb kiegészítők között egy LCD kijelzős dákótartót is találni - naná, hogy karbonból.

Hogy a tengeri viszonyok között is kiegyenlített legyen a játék, öt ezredmásodpercenként állítják giroszkóphoz kapcsolt Siemens szervomotorok az asztallábak magasságát, mindezt teljesen zaj- és rezgésmentesen. Az asztal a három szabványméret közül a legnagyobb: a Bar Size és a Standard Size fölötti Tournament Size 50*100 hüvelykes játékfelületet jelent. Finom kikacsintás, hogy a dákók (játékos felőli) végét lezáró alumínium kupak ugyanaz, amit a Bugattikban tekerőkként ismerhet a biliá... milliárdos.

Egyszer még egyetemista koromban dzsengáztunk Gábor barátommal a kanizsai IC felhajtható asztalkáján - le is fotózott minket a Déliben a peronőr - , de ezt a jachtos biliárdasztalt elnézve azt kell gondoljam, hogy a vízszintezés osztálytársadalmon túli probléma.