Döbbenet pénzt adtak egy Mitsubishi Lancer Evo VI TME-ért

2021.08.10. 10:53
0 hozzászólás

Egészen szürreális pénzeket csengetnek ki néhány autóért mostanában és nem csak pár példányban gyártott, öreg Ferrarik az ilyenek, hanem olyan egyszerű autók is, mint a Toyota Corolla vagy éppen a Supra. Ezek az autók egészen máshogy lettek legendák, mint ez a Mitsubishi Lancer Evo VI Tommi Makinen Edition. Abban az időben, amikor még csak úgy lehetett a versenypályák közelébe engedni egy autót, hogy boltba járós változatot is csináltak belőle, megszülettek ezek az ikonná érett sportautók.

Hihetetlen, mennyire sokat számít, ha egy sima négyajtósra szélesítéseket pattintanak és hatalmas hátsó szárnyat tesznek a hátuljára. 2,0 literes, négyhengeres turbómotorja a japán gentlemen’s agreement szerint 280 lóerős (haha!), ötsebességes manuális váltó csatlakozik hozzá és aktív összkerékhajtás. Sokat tett hozzá a Lancer Evo legendájához a tengernyi sikeres szereplés a raliban és a finn pilóta, többszörös világbajnok Tommi Makinen. Akárcsak a Subarunál Burnsről, úgy a Mitsubishinél Makinenről neveztek el limitált szériát.

250 darab jutott az angol piacra és ezek közül csak 50 autó kapta meg az élénk piros fényezést és 212-höz rendelték meg a versenyautó matricáit idéző Special Colour Package-et, amihez jártak a fehér Enkei felnik is. A TME-k ízének nagyját egyébként inkább a színház adja, de azért akad néhány hardveres eltérés is. Turbójának tengelye titán, alapfelszereltség a Torsen sperr elöl, rövidebb áttételű a kormányzása és más rugók vannak benne.

Ennek a sorozatnak az első darabját adták el most több mint 200 ezer dollárért, amivel rekordot állítottak be. Ennyi pénzt ilyenért még soha senki nem csengetett ki. Még az angol importőr felszámolt flottájából származó 6-os sorszámú Lancer például alulról karcolta meg a 140 ezer dollárt. 17 700 km van ebben az autóban, de azért ez még nem garancia arra, hogy időkapszula legyen. Az autó felújított és rozsdamentes acél kipufogó van alatta, de azért az eredeti rendszert is mellékelték.

2000-ben 32 995 angol fontot kellett kicsengetnie annak, aki Lancer Evo VI TME-t rendelt. Most úgy tűnik, egész jól járt az, aki a garázsban nézegette, de én továbbra is abban hiszek, hogy sokkal boldogabb az, aki rendesen hajtotta is.