Nem, David Bowie nem dolgozott Mini-gyárban

2021.09.20. 12:28
1 hozzászólás

Akármennyire is szeretnénk hinni az internetnek, az alábbi képen nem David Bowie dolgozik egy Mini-gyárban: a kép valószínűleg 1959-ben készült, Bowie ekkor 12 éves volt. Ráadásul civil állása nem is volt, már 15 éves korától a show-biznisz előszobájában gürizett - a képen egy hozzá nagyon hasonló úr szerepel egy csodálatos frizura társaságában.

A brit énekes/dalszerző/művésznek viszont nem teljesen idegen az autózás - ezt már taglaltuk itt - , 1999-ben Kate Moss és Paul Smith társaságában őt is felkérte a Mini, hogy tervezzen egyedi festést az autó 40. születésnapjára. Moss egy pókhálós dizájnt hozott össze, míg a szintén divatiparban tevékeny Smith a saját színes-csíkos témáját kasírozta fel az autóra. Bowie egy teljes krómozást szánt a Minire, csak a hátsó lámpák és a gumik maradtak érintetlenek - a vezethetőséget elvileg meg kellett őrizni. 

Az elkészült Minire vonatkozó kérdésekre az alkotás inspirációját is meghatározta: olyat akart alkotni, amit alig lehet megkülönböztetni a környezetétől, emellett azt is hangsúlyozni akarta a króm-Minivel, hogy nehéz a szemlélődés, ha a néző saját képe az interface. A kérdések többségére mondjuk leginkább egyszavas válaszokat adott, nem vette túl komolyan a dolog PR-részét:

-Hogy kerültél a projektbe?
-Megkértek.

-Milyen Kate Moss dizájnja?
-Hálós.

-Milyen Paul Smith dizájnja?
-Csíkos.

-Mit jelent számodra a Mini?
-Parkolást.

-Van bármi egyéb kedvenc brit dizájn-klasszikusod?
-A szendvics.

A krómozott Mini ma a müncheni BMW Múzeumban található, Bowie pedig Balin, hamvak formájában.

via: bmwgroup-classic.com //  MOTORGRAPHS.COM