Kevesen számolnak az új autó tényleges költségeivel

Hirdetés
2014.05.14. 13:16 Módosítva: 2014.05.14. 14:46
Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Az átalakult autóhitelezés nehézségeinek köszönhetően az autóvásárlás mellett a hosszútávú fenntartáshoz is segítséget nyújthat egy körültekintően kiválasztott személyi kölcsön.

Ha autóvásárlás mellett döntünk, számos oldalról érdemes megvizsgálnunk, pontosan milyen költségekkel jár közvetlenül, illetve hosszabb távon, ha új járművet szeretnénk.

Egyfelől annak, hogy az autó a birtokunkba kerüljön, a vételáron felül, a március közepén életbe lépett új Polgári Törvénykönyv rendelkezései értelmében további költségei vannak. Amennyiben az autó a kölcsön biztosítékául szolgál, akkor az átírás mellett a Ptk. változásai miatt szükséges a kölcsönből vásárolt autó Hitelbiztosítéki Nyilvántartásba (HBNY) történő bejegyzése, amelynek, illetve az ehhez kapcsolódó közjegyzői díjaknak járulékos költségeivel is számolnunk érdemes.

A legjelentősebb összeget természetesen a leendő autónk ára jelenti. A fentebb említett változások miatt a korábbi autóhitelezési megoldások jó alternatívája lehet a személyi kölcsön. A személyi hitelek többsége szabadon felhasználható pénzforrást biztosít, tehát sem a hitelcélt, sem számlákat nem kell igazolnunk az igényelt összeg elköltéséhez, a fedezetet pedig a rendszeres havi jövedelmünk nyújtja ez esetben. Azaz, ha személyi kölcsönhöz folyamodunk, még e megváltozott helyzetben is egyszerűen hozzájuthatunk ahhoz az összeghez, amelyért miénk lehet a vágyott jármű.

Igénylés előtt mindenképpen érdemes rászánni az időt hasonlóan alapos tájékozódásra a kölcsönünk kiválasztásához is, mint az új autó megkereséséhez, hiszen a hitel visszafizetéséig akár több százezer forintot is megspórolhatunk egy jó választással. A kölcsönök esetében az igényelni kívánt összeg THM-je az a kulcspont, amellyel a legkönnyebben és legszemléletesebben összehasonlíthatjuk a különböző ajánlatokat. A THM az az egységes mutató, amely a kölcsön esetében minden tételt tartalmaz, amely költségként jelentkezik a hitelezés során. Minél alacsonyabb tehát ez a szám az összehasonlított hitelek esetében, annál kedvezőbb – olcsóbb – hitelről beszélhetünk. A forintalapú, szabadfelhasználású személyi kölcsönök piacán az autóvásárlás szempontjából igen releváns 1 500 000 Ft-os összeggel és 60 hónapos futamidővel számolva a piacon elérhető konstrukciókat összehasonlítva, a Cofidis Fapados Kölcsöne a maga 15,8 %-os THM-jével egy nagyon kedvező megoldást jelenthet autóvásárlási terveink megvalósítására.

Hosszú távra tervezve azonban ennél is komolyabban érdemes fontolóra vennünk, hogy milyen költségeket ró háztartásunkra, ha úgy döntünk, hogy egy négykerekűvel gyarapodunk. A vásárlás mellett ugyanis számos egyéb olyan költséggel is kalkulálnunk kell, hogy ne jöjjünk (pénz)zavarba, amely korábban nem jelentkezett a háztartásunkban. Az autónk fenntartásának költségei – üzemanyag, adók, kötelező szervízek – mellett érdemes azt is számításba vennünk, hogy nagyobb hiba, esetleg kár esetén hogyan tudjuk finanszírozni, hogy újból üzembe állíthassuk a járművünket. Az ilyen nagyobb, a családi kasszára jelentősebb megterhelést jelentő javítások esetében is jó megoldás lehet a személyi kölcsön, illetve, ha korábbi hitelünk esetében olyan konstrukciót választottunk, amely esetében lehetőség van rulírozó megoldásra – a már törlesztett tőkerész újbóli igénybevételére – szintén könnyebbséget jelenthet. Érdemes tehát ezt az eshetőséget is fontolóra vennünk.

Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.