Hirdetés
2020.11.05. 15:31
Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Vannak autóalkatrész-márkák, amelyeket nem kell bemutatni sem a szakmának, sem a nagyközönségnek, mert a folyamatosan magas minőség, fejlesztés, stabil gyártás, szállítás, árukészlet és elképesztő mennyiségű különböző termék miatt állandóan jelen vannak a mindennapjainkban. Ilyen a Bosch is.

Robert Bosch 1886-ban alapította meg „Finommechanikai és Elektrotechnikai Műhelyét” Stuttgartban.
Robert Bosch 1886-ban alapította meg „Finommechanikai és Elektrotechnikai Műhelyét” Stuttgartban.

Ha akkumulátorról, gyújtógyertyáról vagy fékbetétről van szó, ki ne bízna a több mint 130 éves múlttal rendelkező német elektrotechnikai cégben? Nemcsak az ár-érték arány az, amit mérlegelni érdemes, hanem sokkal inkább az a jóleső érzés, hogy a megvásárolt alkatrész majd teszi a dolgát sokáig és nem kell vele különösebben foglalkozni. A féktárcsák és fékbetétek esetében ennél sokkal többről van szó. Hajlamosak vagyunk egy enyhén korrodált kasznit vagy a döcögő navigációfrissítést komolyabban venni, mint a minőségi abroncs- vagy a fékrendszer-választást. Pedig az, hogy hogyan fogunk megállni és mennyi idő alatt, leginkább ennek a kettőnek a függvénye. A fékezéshez kapcsolódó rendszereket ugyanaz a német vállalat fejlesztette ki és tökéletesíti lassan 100 éve.

ABS, TCS, ESP – köszi, Bosch!

A Bosch 1927-ben mutatta be a pneumatikus szervoféket, amely egyharmadával csökkentette a teherautók féktávolságát. Egy 1936-ban benyújtott szabadalom lefektette a korszerű blokkolásgátló fékrendszerek (ABS) alapjait, noha azok sorozatgyártása csak 1978-ban kezdődött el. A kipörgésgátló (TCS) és az elektronikus menetstabilizáló (ESP*) szintén a Bosch által kifejlesztett ABS rendszeren alapul. A 25 évvel ezelőtt bevezetett ESP* folyamatosan elemzi a jármű mozgását és a kormányzási szöget. Ha észleli a megcsúszás vagy a kisodródás kockázatát, átveszi az irányítást és stabilizálja a jármű haladását. Mára ennek a rendszernek a használata több országban törvényi előírás. Európában pedig minden új autó számára kötelező.

Az első ABS-tesztvezetés az 1970-es években.
Az első ABS-tesztvezetés az 1970-es években.

Itt a fékbetét a tét

Az 1920-as években az autóiparban alkalmazott fékek alig tudtak megbirkózni a motor teljesítményével és az akkori járművek tömegével. A teljesítmény azóta meghaladta az akkori legmerészebb elképzeléseket is, így ezzel párhuzamosan a fékrendszereknek,a fékbetéteknek és tárcsáknak is követniük kellett a szélsőséges terheléseket.

Súrlódási együttható, fékezési komfort és kopási tulajdonságok egyensúlya? Kíváncsiak voltunk, hogy mi teszi különlegessé a Bosch fékeket. Kiderült, hogy a Bosch fékbetéteken végzett tesztek jelentős mértékben meghaladják a törvényi előírásokat. Az ECE-R90 szabványt kielégítő fékbetéteket jóváhagyásuk előtt a nyírószilárdságot, a nyomásérzékenységet, a sebességérzékenységet és a hőmérséklettel szembeni ellenállóképességet ellenőrző vizsgálatoknak kell alávetni. A Bosch fékbetéteket ezen felül hat hónapon keresztül tartó további vizsgálatoknak vetik alá. Ezek közé tartoznak a hőmérséklettel szembeni érzékenység, a fékhatáscsökkenés (fading), a hővezetőképesség, a fék rezgéseinek és zajosságának vizsgálata, valamint a szélsőséges fékezési helyzetek szimulálása.

fekbetet

A kompozit, a perforált és a hagyományos féktárcsáknál is hasonló alaposságra leltünk, hiszen már a tárcsák öntésre használt alapanyagait is lézerspektrometriával és mikrográfiai elemzéssel vizsgálják. Homogén öntvényszerkezetük, az oldalirányú ütésre, illetve a vastagságeltérésre vonatkozó különösen alacsony tűréseik pedig meghaladják az ECE-R90 előírásait.

fektarcsa

Féktelen nyereményjáték!

A szervizek a vevők kegyei mellett most menő nyereményekért is harcba szállhatnak, ugyanis minden Bosch fékbetét és féktárcsa vásárlás után havonta 2 db elektromos rollert és havi 1 db elektromos kerékpárt sorsolnak a regisztrálók között. A főnyeremény pedig a hazai Év Autója 2020, egy Suzuki Vitara 1.4T GLX 48V Hybrid személygépkocsi.

A Bosch autószervizek számára kínált termékpalettája több mint 1200 fékbetét-szettet tartalmaz – ezzel lefedve az európai gépjárműpark több mint 95 százalékát.


A nyereményjáték részleteiről és a regisztrációról ide kattintva olvashatsz többet.

jatek
Ezt a cikket nem a Totalcar szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.