Kell-e cserélni olajat az új autóban?

2017.04.23. 13:47

Feladó Gábor

Címzett Motordoktor

Dátum 2017. április 21. 9:46

Tárgy Kell-e cserélni olajat új autóban?

Tisztelt Motordoktor!


Informális segítségét szeretném kérni. Új autót vásároltam, de még nem vettem át, éppen az autó üzembe helyezése történik a kereskedő által. Az autó egy Mitsubishi Lancer, ami 2015-ös gyártású, 1,6-os, benzines.

Illusztráció egy 2015-ös Lancerről
Illusztráció egy 2015-ös Lancerről

A napokban, személyesen beszéltem az értékesítővel, kérdeztem, hogy mivel 2 éves az autó, kell-e olajat cserélni, illetve egyéb, a garanciához kötött szervizelést nem kellene-e elvégeznie a szalonnak, mielőtt átadja nekem az autót? Az értékesítő azt válaszolta, hogy mivel 0 km-es az autó, így nem kell, ráér majd az első 20.000 km-es, vagy 1 éves szerviz alkalmával. Azért feltételezem, nem véletlen, hogy a szerviz kitalálta az 1 év időintervallumot, de én nem értek hozzá. Ön szerint sem okoz ez semmilyen problémát?


Még egy, az autóhoz kapcsolódó kérdést engedjen meg: Korábban, (14 évvel ezelőtt) az új autómnál (Toyota Yaris) az első 1.000 km után teljes motorolaj cserét javasolt a szalon, most viszont a kereskedő szerint erre sincs szükség. Erről mit gondol?


Válaszát előre is köszönöm,

Tisztelettel:

K. Gábor

Kedves Gábor!

Abban mindenképpen igaza van az értékesítőnek, hogy a nem használt olaj, amelybe nem vagy csak nagyon kis mennyiségben került kémiai vagy fizikai szennyezőanyag nehezen öregszik. A felbontatlan olaj esetében a palackon, kannán is csak azért van szavatossági idő, mert azért az idők végezetéig mégsem jó ha tároljuk, de egy-két év valójában nem árt neki. Az új autóban tárolt olaj is hasonló lassúsággal öregszik, mégis én azt mondom, hogy egy két évet az olajjal állt autóban igenis érdemes cseréltetni, csak önmagunk megnyugtatása miatt is.

Kicsit hasonló a helyzet az 1000 km-es első olajcserével is. Ez akkor volt előírás, amikor a motorblokkok megmunkálása, a felületi minőségek még nem voltak a mai szinten, így a kopadékok, a gyártás során bekerülő fizikai szennyeződéseket az első olaj és szűrőcserével eltávolították. Az sem volt ritka, hogy pont ezért és a jobb bejáratás érdekében az első olajtöltet már volt a motorokban, mint a későbbi előírás. Mostanában azonban ez nem jellemző, az első töltet is azonos az üzemi előírással, valamint a gyártás minősége, a megmunkált felületek minősége, az illesztés is pontosabb, így nem igénylik az első 1000 km-es cserét. Azonban ha mégis megcsináljuk, a motornak semmiképpen nem ártunk, legfeljebb a pénztárcánknak és a környezetnek, a veszélyes hulladék miatt.

Üdv.

Motordoktor