Csepptöltés a szabadban

2021.01.24. 14:36

Feladó Sándor

Címzett Kütyüdoktor

Dátum jan. 24., Va 01:26

Tárgy Akkumulátor csepptöltése

 

Tisztelt Kütyüdoktor!

A legutóbbi akkumulátortöltésre vonatkozó kérdés kapcsán szeretném megosztani a tapasztalatomat ezzel kapcsolatban. A huzamosabb ideig nem használt autó akkumulátora az önkisülés és a közben is működő fogyasztók hatására lemerülhet vagy -különösen a hideg téli napokon- a töltés annyira lecsökken, hogy nehezen indítható lesz az autó. Ha valaki garázsban, vagy udvarban parkol, akkor valóban jó a posztban leírt megoldás, hogy olcsó pár ezer forintos automata akkumulátortöltőt csatlakoztat az autóra.

De mi van ha utcán parkol?

Nekem két autóm van és nagyon jól bevált, sok éve hibátlanul működő megoldást találtam erre a dilemmára. Az interneten rendelt 10W-os napelem panelt szereltem a hátsó kalaptartóra. Ennek kimenetét egy 2A-es biztosítékon keresztül csatlakoztattam az autó elektromos rendszerére. Ez a napelem nem tud akkora áramot termelni, ami az akkumulátort képes lenne túltölteni, ugyanakkor ahhoz elegendő, hogy pár óra alatt visszapótolja a korábban "elveszett" töltést.

Ha esetleg nagyobb teljesítményű napelem kerülne beépítésre, akkor mondjuk szerintem is szükség lehet egy kicsi (szintén rendelhető) kifejezetten napelemekhez tervezett töltésszabályzó közbeiktatására.

Járulékos haszon, hogy tapasztalatom szerint az akkumulátorok élettartama az én autóimban érezhetően hosszabb lett, mint a legtöbb általam ismert autóstársamnak. A diesel autókat 6-8 évig gondtalanul indítják, még téli hidegben is. Igaz prémium minőségű akkumulátorokat használok, de nem gondolom, hogy ez lenne a kizárólagos ok.

Szóval csak tapasztalatomat szerettem volna megosztani. 10 ezer forintból összehozható a szett még ha töltésszabályzó elektronikát rendelek, akkor is. Ennél többet elkölt a legtöbb autós értelmetlenebb kütyükre.

Üdvözlettel: Sándor

Megegyzés: az ötlet nem rossz, de szakértő kollégánkkal való konzultáció után azt javasoljuk, azt a töltésszabályozót ne hagyjuk ki, mert egy zárlatos akku tud meglepetéseket okozni. szerk