Új kuplung, 400 ezer kilométer után: az utolsó akadály?

2021.08.08. 10:16

Az Astra birtoklásának egy korai szakaszában viszonylag sokat jártam a Praktikerbe. Tágas, jól pakolható kombi, több ezer szobafestő nem tévedhet, egyértelmű, hogy én is erre használtam. Viszont, ahogy kanyarodtam fel az emelkedőre, elcsúszott a kuplung, pedig nem is hevítettem a technikát. Ekkor már tudtam, hogy kell egy új kuplung.

A kuplunggal persze voltak kalandok amúgy is, például amikor Novoth Tibihez mentem hengernyomást mérni, összezömült a kuplungbovden tokja, és nem tudott kiemelni a szerkezet, az utolsó harminc méteren toltam az autót. Tibi műhelyében nem volt nagy kihívás a csere, 3500 forinttal és két órával később vígan gurultam haza, csak a szoruló bovden nyerítő hangjáról kellett lemondanom. Sokak szerint az autó karakterének egy jelentős darabját veszítette el.

F Astra kuplungot cserélni a legendárium szerint könnyed ujjgyakorlat, nem sokkal nagyobb szívás, mint kereket cserélni. Elég a váltó oldalán lecsavarozni a burkolatot, kihúzni a tengelyt, majd a kuplungon lévő ablakot lecsavarozva a maga a kuplung is kiemelhető. Miután utánanéztem a folyamatnak, szinte nyúltam a saját szerszámosládámért, mert magamat is képesnek éreztem a cserére, szerencsére nem álltam neki.

A Rulettastra ugyanis egy F Astra Classic, tehát már az a modernebb hajtáslánc van benne, amit a G Astra is megkapott, aminek pozitív hozadéka a remek Ecotec motor (haha), a negatív pedig a hagyományos kuplungcsere, amihez le kell venni a bölcsőt, ki kell húzni a féltengelyeket, majd leszedni a váltót. Ez azért már túlmutat a lehetőségeimen, így ismét az Autoscope Bosch Car Service segítségét kértem.

Gáborral álltunk neki a műveletnek, aki saját bevallása szerint utoljára tizensok évvel ezelőtt kuplungozott F Astrát, de ezzel együtt is alig több mint két óra alatt lekerült a váltó. Egyfelől szerencsés módon alig két hete újítottuk fel a futóművet, így minden csavar könnyen oldódott, másfelől megint mehetek futóművet állíttatni, hiszen a bölcső és a lengőkarok is lekerültek az autóról.

Természetesen a motortér irányából is szükség volt némi bontásra, szétakasztottuk a váltórudazatot, és a kuplungbovdent, valamint leengedtük a hűtővizet. Utóbbira azért volt szükség, mert az egyik vízcső a motor mögött fut, a konzolja pedig a váltoharangra rögzül. Tartottunk tőle, hogy szerelés során ezt letörhet, hiszen csak húsz éve eszi a hő és a rezgés, egyszerűbbnek tűnt leengedni, és a csövet elmozdítani az útból.

Amikor lekerült a váltó, bebizonyosodott, amit sejtettem, a kuplung kopófelülete nagyjából a csavarok szintjéig kopott. Az autó most milliméterekre van a 400 ezredik lefutott kilométertől, de a kuplungon lévő GM logó és a gyárival megegyező típus alapján úgy tűnik, ez még a gyári szerelésű szerkezet, mondjuk ki, nem valószínű, hogy az első cserénél gyárit raktak volna bele.

Az új szerkezet ugyanattól a gyártótól érkezik, mint a gyári darab, de Gábor szerint a tárcsa külső méret nem stimmelt, nagyobb volt az átmérő. Érdemes méricskélni, mert ha az egész hajtáslánc visszaépült, és utólag derül ki, az azért tanít pár új káromkodást az embernek. Épp emiatt utánanéztünk a Bosch adatbázisban, és mint kiderült, az alkatrészt finoman módosították a gyártás során, a dokumentáció alapján működnie kell.

És a szerkezet maga be is épült, épp csak a váltó nem akart a helyére menni, a tengely ugyanis nem talált be a körmös furatba. Miközben a váltó billeg az ember vállán, ami nem egy könnyű alkatrész, és milliméterre kéne pozicionálni, azért nem egyszerű, és amikor negyedszer sem megy a helyére, az ember hajlamos levetkőzni az européer magatartást. Pedig központosítóval dolgoztunk, ezért nem tudtunk rájönni, mi lehet a probléma gyökere.

Mint kiderült: a központosító maga. Egyszerűen megkopott az eszköz nyele, és ez a finom kopás a műanyagon elég volt, ahhoz, hogy a váltó tengelye ne találjon bele a szerkezetbe. Rendeltünk egy új központosítót, a váltó nagyjából a második igazítással került a helyére. Amikor a bölcső hátsó csavarját kivettük, letört a menetes elem, amibe a csavart hajtjuk. Ez a kasznin beül van, két apró üregen át lehet hozzáférni, amikor kiszedtük, meglepődtünk, hogy három apró ponthegesztés tartja, vélhetően nem terveztek vele 20 évre. 

A menetet egy csavarhúzóval visszajátszottuk a helyére, és bár nem volt egyszerű, de végre visszakerülhetett a bölcső. A művelet maga a féltengelyek kihúzásával is járt, és itt kiderült, hogy a belső porvédők elkezdtek kirepedni, így ezeket cseréltük, elvégre filléres tétel, és sokkal könnyebb úgy, hogy a féltengelyek az asztalon hevernek. Még egy váltófeltöltés volt hátra.

Amikor a féltengelyek kikerültek, arra számítottunk, hogy a váltóolaj elfolyik, és némi aggodalomra ad okot, hogy nem így történt. Persze miután elfektettük az asztalon, szépen engedte magából a kenőanyagot, de nagyjából fél litert előlegezek meg neki, a szükséges 1,6 helyett. Miután a mechanika visszaépült, a szuszogón keresztül feltöltöttük a váltóolajjal a váltót, majd jött a legizgalmasabb rész, a beállítás.

Azt hittem, elromlott a kuplung, annyira finoman kezdett járni, Gábor szerint annak is betudható, hogy a belső mechanikát a rengeteg kopadék por azért már rendesen fogta. Utólag jöttem rá, hogy a kuplungom olyan volt mint egy Mustangban, nem olyan, mint egy 100 lóerős kompakt autóban kéne lennie. A rudazat már más kérdés: ezt ugye szétakasztottuk, hiszen lekerült a váltó, és bár feljelöltük az eredeti pozíciót, természetesen hangolni kellett. Én az utastrében ültem, és járó motorral gangolgattam, Gábor a géptérbe hajolva finomította a beállításokat. Sikeresnek véltük a műveletet, ám a próbakörön kiderült, hogy nincs ötödik fokozat, tehát még dolgozni kell rajta. A művelet maga reggel kilenctől fél négyig tartott, igaz volt benne egy óra várakozás is, amíg a gumiharangokat és a központosítót vártuk.

És hiába haladunk, hiába van kész a futómű, hiába van jó fék, hiába rendbe a kuplung, vagy a motor, nem akarnak elfogyni a teendők. Most például kiderült, hogy a kormánymű könnyezi az olajat, tehát erre is rá kell nézni. Meg beázik a tűzfal valahol. És rendbe kell szedni a hátsó ívek fényezését, szóval akad tennivaló. Jövő héten a beltér visszaépítésével folytatjuk.

Köszönjük az alkatrészt a Zsu.hu-nak.

Köszönjük a segítséget a gödöllői Autoscope Bosch Car Service-nek.

Kövessétek a Rulettastra tartalmakat a Totalcaron , a  Youtube csatornánkon , az Instagramon, és a Worldofastralogy-n!   

Csatlakoznál?

Ha támogatóként beszállnál a projektbe, akkor írj a rulettkerek@mail.totalcar.hu címre.