Elkerülte a szarvast, elütötte a medvét

2012.08.18. 09:24

Szinte hihetetlen baleset történt egy norvég autóssal Oslótól északra, szerda éjjel, amikor egyszerre találkozott Norvégia két óriási emlősével.

A kietlen és sötét úton autózó sofőr egy jávorszarvassal találta szembe magát. Hogy az ütközést elkerülje, elrántotta a kormányt, ám az árok vagy egy fa helyett egy méretes barnamedve állta útját. A semmiből előkerült állat az ütközés után nem sokkal elmenekült, ahogy a szarvas sem várta meg a helyszínelést.

Az eset a helyi vadvédelmi hatóságot is meglepte. A 385 ezer négyzetkilométer nagyságú országban ugyanis mindössze 150 barnamedve jut a 100 ezer fős jávorszarvas populációra, így a nullához közeli esélye volt egy ilyen találkozásnak. A vadőrök vérnyomokból próbálnak az állatra akadni az erdőben, ám egyelőre sikertelenül. A faj egy ilyen kifejlett példánya akár nyolcszáz kilogrammot is nyomhat, így nem lenne szokatlan, hogy az elütött medve túléli sérüléseit.

Nem kizárt, hogy az autósnak épp vadászat közben sikerült megzavarni a szerencsétlenül járt állatot, így ami az egyiknek balszerencse, az a másiknak haszon, ez esetben ráadásul dupla.