Rózsaszínre festett parkoló kismamáknak

2013.03.11. 07:40

Corinaldo egy apró település Olaszországban, az Adriai-tenger partjához közel. A csendes városkára a napokban egy különös kezdeményezés miatt került rá a figyelem, miután halványrózsaszín vonalakkal kijelölt parkolókat nyitott, kimondottan terhes nők és kismamák részére.

A nemzetközi nőnap alkalmával Corinaldo önkormányzatának képviselői valami igazán hasznos ajándékkal szerettek volna kedveskedni egyes női lakók számára. Miután többször megkapták a kritikát, miszerint nem tesznek eleget a szülési ráta növekedésének ösztönzésére, szabadtéri parkolókat különítettek el kismamáknak. „Ez megkönnyíti majd a kisgyerekes, valamint a terhes nők számára, hogy eljussanak az út menti üzletekbe, ami eddig nagyon nehéz volt” – áll a városháza hivatalos közleményében.

Noha a rózsaszín vonalakban, és a túlméretezett parkolók kivitelezésében van némi olaszos humor, a helyi nőjogi aktivisták válasza sem kevésbé temperamentumos: ők durván bizarrnak és szexistának tartják az ötletet. Szerintük rossz az üzenete, hisz' „a nemzetközi nőnap nem arról szól, hogy rózsaszín parkolókkal ösztönözzük a nőket szülésre. Nem lenne erre semmi szükség, ha a férfiak sem vetnék meg a boltba járást, és rájuk lehetne bízni a bevásárlást” – mondják.

A tisztviselőket nem győzte meg a kritika, és ahelyett, hogy kiadtak volna egy magyarázkodó közleményt, inkább kitettek egy háromnyelvű információs táblát a parkolók mellé. „Mi egy nagyon nőbarát város vagyunk” – zárta a vitát az önkormányzat.